Ceaiul – antidotul cancerului ovarian
Deja de la două ceşti în sus, riscul de cancer ovarian coboară cu 12 – 13% în cazul ceaiului negru, spun cercetătorii australieni.
Cel mai eficient este ceaiul verde, însă şi cel negru are aproape aceleaşi efecte asupra tumorilor, se menţionează în jurnalul Cancer Causes and Control. O singură ceaşcă de ceai negru scade riscul instalării bolii cu 10%, în timp ce una de ceai verde îl micşorează cu 20%.
Cancerul ovarian este a cincea cauză a mortalităţii în cazul femeilor. Mai este numit şi "ucigaşul din umbră" pentru că simptomele nu apar decât când boala este foarte avansată.
Printre factorii de risc se numără antecedentele din familie şi, eventual, cancerul mamar deja tratat. Cele mai vulnerabile sunt femeile supraponderale şi cele care care fac terapie cu hormoni.
În cadrul studiului realizat de Institutul de cercetare medicală Queensland, au fost evaluate 2.800 de femei cu vârste cuprinse între 18 şi 79 de ani, diagnosticate cu cancer ovarian.
Verde, negru sau din plante
Rezultate similare se obţin şi în cazul ceaiurilor din plante. Prezentul studiu nu face decât să sprijine descoperirile anterioare, făcute de Institutul Karolinska din Stockholm, în Suedia. Cercetările făcute aici au concluzionat că un consum regulat de ceai poate chiar înjumătăţi riscul de cancer ovarian.
Un alt studiu realizat anul trecut a arătat că 3 ceşti de ceai micşorează riscul îmbolnăvirii de cancer mamar în cazul tinerelor cu 37%.
Sursa: ziare.com
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!