Femeia

Ceasul potrivit pentru casă – ne bazăm pe funcţionalitate, precizie sau design?

Sarcina lor principală (de a măsura timpul) a trecut pe al doilea loc. Acum ceasurile reprezintă un element stilat de design, care poate da viaţă oricărei încăperi de la bucătărie la baie.

Pentru a alege ceasul care îi va sta bine casei dvs., trebuie să determinaţi tipul de ceas de care aveţi nevoie – de podea, de perete, de masă etc., deoarece fiecare dintre acestea are particularităţile sale.

Ceasurile de podea

Acestea sunt cele mai populare în materie de design. Ele au apărut la hotarul secolelor ХVI-ХVII în Europa. Ceasurile de podea erau considerate obiecte cu care stăpânii casei se puteau mândri. Anume de aceea, erau amplasate la loc de vedere, pentru ca oaspeţii să le poată aprecia la justa valoare. Alegerea locului şi măsura în care ceasul se înscria în interior mărturiseau despre gusturile proprietarului, iar materialul din care era făcut ceasul vorbea despre starea materială a familiei. Ceasurile se transmiteau prin moştenire, de aceea vârsta lor indica longevitatea unui anumit neam.

 

Dacă v-aţi decis să achiziţionaţi un ceas de podea, ţineţi cont de trei momente: spaţiul, iluminarea şi stilul încăperii. De regulă, astfel de ceasuri sunt destul de masive şi necesită mult spaţiu liber.

Un astfel de accesoriu se va „simţi” cel mai bine într-o vilă din afara oraşului sau într-un apartament foarte spaţios. Amplasat într-o garsonieră, de exemplu, ceasul de podea va arăta ciudat şi va îngreuna atmosfera. În afară de aceasta, mobila din camerele mici va înăbuşi bătăile ceasului la ore fixe.

Până în prezent, ceasurile de podea au rămas un indicator de tradiţie şi continuitate. Modelele clasice, fabricate din lemn de culoare închisă sau în nuanţe naturale, evidenţiază nobleţea oricărui design. Dacă doriţi să înscrieţi ceasul de podea într-o cameră contemporană, atunci atrageţi atenţia la modelele fabricate din sticlă, oţel şi alte materiale netradiţionale.

Ceasurile de perete

Datorită simplităţii şi dimensiunilor compacte, ceasurile de perete pot decora orice încăpere. În comparaţie cu cele de podea, ele nu ocupă mult loc şi sunt un accesoriu ideal pentru apartamente, mai ales pentru cele care nu au mult metraj.

Ceasurile de perete pot fi amplasate oriunde doriţi: în bucătărie, în sufragerie, dormitor, camera pentru copii şi chiar în baie. În afară de dimensiunile mici, aceste obiecte au un avantaj în plus – sunt foarte influenţate de tendinţele în designul interior şi sunt primele care le urmează. Anume de aceea designerii experimentează cu diverse materiale, forme şi culori în materie de ceasuri de perete.
Punctul de pornire în alegerea ceasului de perete pentru dormitor şi sufragerie este stilul şi designul încăperii. Pentru a crea o atmosferă de confort, optaţi pentru modelele clasice, din lemn. Pentru a accentua un design modern, achiziţionaţi ceasuri din sticlă, oţel sau materiale plastice. Aceste materiale se vor înscrie cu succes în stilul high tech al camerei.

În decorarea dormitorului e necesar să se ia în considerare preferinţele individuale ale proprietarului. Amatorilor de tehnologii moderne li se vor potrivi ceasurile cu ecran digital. Pentru bucătărie, alegeţi un ceas cu motive florale sau care are elemente ornamentale de vegetaţie.

Pe lângă aceasta, e important să agăţaţi corect ceasul de perete, pentru ca să vă servească cât mai mult timp. Sunt două reguli simple în acest sens:
• În primul rând, amplasaţi ceasul mai departe de uşa de la intrare. Închizând şi deschizând regulat uşa, se creează vibraţii care pot perturba lucrul ceasului.
• În al doilea rând, e important ca ceasul să fie agăţat drept. Înclinaţia sa într-o parte sau alta, de asemenea poate afecta precizia ceasului.

Ceasul de masă

Un alt tip de ceas este cel de masă. Avantajul cel mai evident al acestuia este mărimea modestă, ceea ce permite mutarea lui de pe masă pe poliţă, noptieră sau cămin.

Pe lângă aceasta, ceasul de masă poate reprezenta un accent important de finisare într-un anumit design, care va conferi camerei integritate şi personalitate. Acest accesoriu e foarte potrivit pe masa de birou, în bibliotecă sau în sufragerie. Nu în ultimul rând, ceasul de masă este un cadou potrivit pentru un coleg de serviciu sau pentru un partener de afaceri.

În magazine există o diversitate uimitoare de ceasuri – de la cele clasice până la cele mai nonconformiste. Ceasurile de masă, de multe ori, au şi elemente suplimentare, precum termometru şi hidrometru care permit măsurarea temperaturii şi nivelului de umiditate din încăpere.

Luaţi aminte că există o serie de reguli care trebuie urmate în alegerea oricărui tip de ceas de interior:
• Dacă în cameră aveţi tapete cu desene mari şi vizibile, atunci alegeţi ceasul ţinând cont de culoarea şi forma lor. Ornamentele în formă de romb, de exemplu, trebuie susţinute de un ceas la fel în formă de romb. Pe pereţii cu ornamente florale bogate şi imagini ciudate, ceasul va fi de prisos.
• Ceasurile de lemn trebuie să fie alese în armonie cu mobila din casă. E de dorit ca corpul ceasului să fie compatibil cu trăsăturile mobilei.
• Culoarea ceasului poate să fie în armonie cu culoarea pereţilor sau să fie în contrast. Dacă jucaţi pe contrast, atunci în cameră trebuie să fie prezente accesorii care ar repeta culoarea ceasului. Ceasurile de interior pot fi mecanice sau cu cuarţ. Pentru ca ele întotdeauna să ne bucure ochiul şi să ne ajute să ne orientăm în timp, e necesar să avem grijă de menţinerea lor într-o stare funcţională adecvată. Ceasurile mecanice trebuie întoarse manual cu regularitate, iar celor cu cuarţ trebuie schimbată bateria de alimentare. Nu aşteptaţi până când ceasurile se vor opri.

În ciuda faptului că în casele noastre îşi fac apariţia din ce în ce mai multe obiecte care arată timpul pe ecrane moderne, ceasurile clasice încă mai rămân acele accesorii care demonstrează rafinamentul şi capacitatea stăpânilor de a decora locuinţa cu gust. Urmând sfaturile deloc complicate de mai sus, veţi putea face alegerea corectă în materie de ceasuri pentru ca locuinţa dvs. să va reprezinte întocmai.

Sursa: Timpul Suplimentul Femeia

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *