Actualitate

Ceban atenționează că Gazprom ar avea dreptul să sisteze livrarea gazului de la 1 octombrie. Coincidență? Anume în luna octombrie, prețul la gazele naturale ar urma să scadă

Protocolului semnat de autoritățile de la Chișinău cu „Gazprom” prevede că auditul datoriilor „Moldovagaz” ar urma să fie realizat până la 1 octombrie, care acest lucru este imposibil de realizat. În aceste condiții, continuarea livrărilor de gaze naturale după 1 octombrie rămâne la discreția concernului rus „Gazprom”. Despre aceasta a anunțat șeful Moldovagaz, Vadim Ceban.

Ceban susține că e incertă situația în privința reducerii sau sistării complete a livrărilor de gaze naturale din partea „Gazprom” după 1 octombrie. De asemenea, acesta, spune că, juridic, concernul rus are motive de a opri livrările de gaz, întrucât Chișinăul nu reușește să-și onoreze obligațiunile stipulate în protocolul semnat în luna octombrie 2021.

„Este la discreția „Gazprom” dacă livrările de gaze naturale vor fi continuate de la 1 octombrie sau nu. În afară de achitările pe care le efectuăm în fiecare lună la data de 20, achitarea avansului, cu suportul Guvernului reușim să facem față acestei cerințe, dar există și protocolul semnat anul trecut, cu aspectele ce vizează auditul. „Gazprom” solicită ca acest audit să fie finalizat până la 1 octombrie, lucru imposibil”, a spus Vadim Ceban în cadrul emisiunii „Puncte de Reflecție” de la Vocea Basarabiei, transmite IPN.

Șeful Moldovagaz spune că din luna octombrie, dacă va fi menținut actualul contract, prețul de achiziție va fi mai mic, fapt generat de modificarea formulei de calcul. În același timp, președintele Consiliului de Administrație „Moldovagaz” spune că o majorare a tarifelor de către ANRE este întârziată, compania deja înregistrând devieri negative de milioane de lei.

„Nici noi nu suntem fericiți cu așa prețuri, la noi tot sunt probleme, scade consumul. Scad volumele pe care le vindem și asta deja este vizibil. Deja volumele au scăzut cu 15-20%. Primim scrisori de la consumatori mari, din domeniul industrial care trec de la gaz la păcură. Cu referire la tarif, dacă facem un calcul simplu, la prețul de achiziție din septembrie, un metru cub de gaz iese 1,8 dolari, dacă înmulțim la cursul valuar, iese peste 36 de lei. Dar din octombrie se schimbă formula și va fi alt preț, repectiv noi propunem un tarif adecvat, dar aici am întârziat. Acest tarif trebuia aplicat încă din perioada verii, pentru că în perioada de vară în loc să reducem devierile financiare, noi invers, am acumulat mai multe devieri”, a adăugat el.

Menționăm că consumatorii casnici achită un tarif de 22,99 lei pentru un metru cub de gaz, cu TVA inclus. Prețul de achiziție a gazului oferit de Rusia în luna septembrie este de 1.883 dolari pentru o mie de metri cubi, cu peste 400 de dolari mai mult față de luna august.

În octombrie, atunci când „Gazprom” ar putea sista livrarea gazelor, prețul ar trebui să scadă a declarat vicepremierul Andrei Spînu. Noua formula va genera un preț de achiziție mai mic. De menționat că prețul petrolului Brent pe bursele internaționale s-a prăbușit ieri sub 90 de dolari pentru prima dată de la începutul lunii februarie 2022, înainte de începerea războiului din Ucraina. Din octombrie, 70% din prețul pe care îl va plăti R. Moldova pentru gazul rusesc va fi format din indexul la petrol pentru ultimele luni, iar 30 % – piața spot la gaz, relatează Ziarulnational.md.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *