Actualitate

Ceban, despre datoria Transnistriei pentru gazele naturale: Moldovagaz nu este alter ego-ul Republicii Moldova, datoria către Gazprom nu este a cetățenilor

Moldovagaz nu este alter ego-ul Republicii Moldova, așa că datoria pe care o are distribuitorul de gaze naturale către Gazprom nu reprezintă datoria cetățenilor. Astfel de declarație a fost făcută de șeful Moldovagaz, Vadim Ceban, prin intermediul unei postări pe Telegram.

Acesta a ținut să pună capăt speculațiilor cu privire la datoriile pentru gazele naturale livrate în stânga Nistrului, explicând că acestea reprezintă datoriile SRL ”Tiraspoltransgaz” față de SA ”Moldovagaz” și nu ale cetățenilor, transmite Deschide.md.

Potrivit lui Ceban, contractul dintre Moldovagaz și Gazprom prevede că gazele naturale sunt livrate pe întreg teritoriul Republicii Moldova, iar regiunea transnistreană este o parte a acesteia. Totodată, livrările în regiunea separatistă nu sunt efectuate direct de Moldovagaz, ci sunt condiționate de încheierea unui acord dintre furnizor și Tiraspoltransgaz. 

Acest contract prevede că distribuitorul din stânga Nistrului primește din partea Moldovagaz combustibil la prețurile din contractul încheiat cu Gazprom. Totodată, în caz de neachitare, Tiraspoltransgaz poartă responsabilitate pentru neîndeplinirea contractului. 

Astfel, Ceban concretizează că datoriile pe care Moldovagaz le are către Gazprom sunt egale cu datoriile Tiraspoltransgaz către Moldovagaz.

„Conform termenilor Acordului dintre Moldovagaz și Gazprom, în cazul în care Moldovagaz are o datorie pentru gazele furnizate către Tiraspoltransgaz, părțile, în baza unui acord scris, vor lua măsuri pentru a transfera această datorie către Tiraspoltransgaz. În acest sens, există acorduri scrise între părți, inclusiv la nivel guvernamental” a menționat Ceban.

El a ținut să noteze și faptul că în tariful pentru consumatorii finali de malul drept al Nistrului nu a fost și nici nu va fi inclus vreodată datoriile pentru gazele naturale livrate consumatorilor din Transnistria.

Vadim Ceban a ieșit cu aceste declarații după ce Comitetul pentru Unitate și Bunăstare a solicitat anchetarea tuturor persoanelor de demnitate publică care au negociat în anul 2021 termenii contractului de livrare a gazelor naturale – sub acuzația de subminare intenționată a economiei naționale și susținerii separatismului.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *