Politică

CEC a aprobat propunerile de modificare a Codului electoral

Astăzi, 14 iunie, Comisia Electorală Centrală a aprobat propunerile de modificare a Codului electoral.

Astfel, propunerile au fost elaborate în urma analizei cadrului legal electoral și celui conex, precum și în scopul soluționării Adreselor Curții Constituționale emise după desfășurarea ultimelor scrutine naționale.

De asemenea, eforturile de îmbunătățire a legislației s-au bazat pe sesizările făcute de subiecții electorali, dar și ținând cont de constatările și recomandările misiunilor internaționale și naționale de monitorizare a alegerilor.

În timpul prezentării proiectului, președintele CEC, Angelica Caraman, a specificat că în noul document au fost modificate mai multe noțiuni de bază.

„Documentul prevede că ziua alegerilor va fi sâmbătă, iar procesul electoral va fi desfășurat până la ora 20.00, cu posibilitatea de prelungire a timpului de votare cu trei ore. La fel, este prevăzută micșorarea numărului membrilor CEC până la 7, iar durata mandatului acestora ar urma să fie de 5 ani”, a menționat Angelica Caraman.

De asemenea, în timpul înregistrării candidaților electorali, un cetățean va putea semna pentru mai mulți candidați pe listele de subscripție. Totodată, s-a decis reducerea numărului de semnături pentru convocarea unui referendum, de la 200 de mii la 100 de mii.

„Documentul mai prevede modificări privind constituirea secțiilor de votare de peste hotarele țării și din stânga Nistrului, acordarea suportului financiar din partea statului pentru concurenții electorali și reducerea numărului de acte necesare pentru procedura de vot”, a menționat președintele Comisiei.

Astfel, în urma aprobării, hotărârea CEC cu anexele corespunzătoare va fi remisă Guvernului și Parlamentului spre examinarea oportunității de modificare a legislației electorale și conexe.

Tot astăzi, CEC a aprobat efectivul-limită, structura organizatorică şi organigrama instituției, aceasta fiind formată din 53 de state de personal.

Sursa: Moldpres.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *