Eveniment

CEDO obligă Rusia să plătească peste un milion de euro elevilor din stânga Nistrului

CEDO și-a pronunțat sentința în trei dosare: Catan, Caldare, Cercavschi și alți împotriva Republicii Moldova și Rusiei. Curtea a recunoscut violarea dreptului la educație de către Federația Rusă. În același timp, a stabilit că Republica Moldova nu se face vinovată de încălcarea acestui drept. Prin urmare, Rusia a fost obligată să plătească prejudicii morale în valoare de un 1,02 milioane euro și 50 mii euro cu titlu de costuri de reprezentare. În afară de bani, sențința prevede și alte acțiuni concrete pe care guvernul rus va fi obligate să le întreprindă pentru a asigura dreptul la educație a copiilor din regiunea transnistreană. 

Despăgubirile urmează să fie plătite în următoarele șase luni celor 170 de reclamanți, părinți, profesori și elevi din localitățile Râbnița, Tighina (Bender) și Grigoriopol aflate în regiunea separatistă transnistreană a Republicii Moldova. Rusia a fost dată în judecată la CEDO după ce, în vara lui 2004, autoritățile separatiste din regiunea transnistreană susținute politic și financiar de Moscova au asediat școlile moldovenești, aflate sub jurisdicția Chișinăului. Așa-zisele forțe de ordine separatiste au vandalizat atunci sediile liceelor și le-au confiscat arhiva. Părinții ai căror copii învățau în aceste școli au fost arestați, persecutați și amenințați că-și vor pierde locul de muncă. Mai bine de un an, elevii nu au putut să-și continue studiile în limba română cu grafie latină.

Pregătirile și audierile în această cauză au durat opt ani. Primele două dosare au fost înregistrate în toamna anului 2004, iar al treilea dosar a fost expediat în primăvara anului 2006. Interesele reclamanților au fost reprezentate de Asociația Promo-LEX.

Timpul.md (I.M.)

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *