Cédric Villani, unul din cei mai importanți matematicieni din lume, s-a întâlnit cu studenții din R. Moldova
Matematicianul francez s-a întâlnit cu studenții Universității Tehnice din Moldova și a discutat despre puterea ambivalentă a științei, despre istoria complicată a progresului științific și a influenței acestuia asupra oamenilor.
De asemena, în cadrul acestei întâlniri, Villani, a prezentat în premieră cartea sa „Visători picați din lună, 4 genii care au schimbat istoria”.
Cartea reprezintă o perspectivă originală asupra istoriei științei, care evocă destinele extraordinare ale patru genii ce au schimbat fața lumii: doi fizicieni, un matematician şi un militar – nehotărâtul Werner Heisenberg, emancipatul Alan Turing, profetul rătăcitor Leo Szilard şi cavalerul cerului Hugh Dowding – actorii unei aventuri care îi depăşea: al Doilea Război Mondial. Cercetătorii au fost printre fondatorii mecanicii cuantice a cărui aplicabilitate a dus la fabricarea bombei atomice, au pus bazele informaticii, au înțeles aplicabilitatea militară a energiei nucleare și biologia moleculară.
Cédric Villani s-a născut la Brive-la-Gaillarde. După studii de liceu la Toulon și Paris, a studiat aprofundat matematica la Școala Normală Superioară de la Paris din anul 1992 până în 1996, înainte de a exercita timp de 4 ani funcția de asistent universita în această instituție.
În 1988, a susținut o teză despre teoria matematică a ecuației lui Boltzmann. În afară de directorul său de teză Pierre-Louis Lions (Paris), a fost influențat de către Yann Brenier (Nice), Eric Carlen (Rugrers, USA) și Michel Ledoux (Toulpuse).
Din 2000 până în 2010, a fost profesor cercetător la Școala Normală Superioară din Lyon și acum la Universitatea din Lyon. A ocupat posturi de profesor invitat la Atlanta, Berkleley și Princeton.
Din 2009, este Director al Institutului Henri Poincare de la Paris. Acest institut care are 80 de ani și este loc de primire pentru cercetătorii invitați este inima matematicii franceze.
Munca i-a adus mai multe recunoașteri naționale și internaționale, dintre care medalia Fields, decernată în cadrul Congresului Internațional de Matematică de la Hyderabad (India), ediția 2010, oferit de către președinta Indiei. De atunci a avut rolul de purtător de cuvânt și ambasador pentru comunitatea matematică franceză pe lângă mass-media și politiceni.
Temele sale principale de cercetare sunt teoria cinetică, transportul optimal și aplicațiile sale. În general, el apreciază subiectele care combină mai multe din temele următoare:
– ecuații (cu derivate parțiale) de evoluție
-mecanica fluidelor
– teoria probabilității
-geometria Riemann „metrica”
– inegalitățile funcționale cu conținut geometric.
Este membru al comitetelor editoriale Inventiones Mathematicae, al revistelor Journal of Functional Analysis (JFA), Journal of Mathematical Physics (JMP) și Journal of Statistical Physics (JSP).
Timpul.md
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!