Finanţe

Cei mai bogați 10% dintre americani dețin 93% din acțiuni, chiar și cu participarea la piață la un nivel record.

Americanii participă în general la piața de acțiuni la un nivel mai ridicat, cu un record de 58% din gospodării deținând acțiuni în 2023, conform Sondajului Federației asupra Finanțelor Consumatorilor.

Cu toate acestea, deținerea de acțiuni este înclinată către vârf: spre comparație, ultimii 50% dintre americani au deținut doar 1% din toate acțiunile și cotele de fonduri mutuale în al treilea trimestru, arată datele băncii centrale.

Perioada pandemiei a stimulat o creștere în tranzacționarea de retail, deoarece americanii au avut timp la dispoziție lucrând de la distanță, precum și bani pentru a investi proveniți din cecuri de stimulare guvernamentale, dar acest lucru nu pare să fi înclinat deținerea de acțiuni mult mai departe de cei mai bogați americani. Unii experți au spus, de asemenea, că mulți comercianți de retail și-au lichidat acțiunile în timpul pieței ursoase brutale din 2022, fiind incapabili să suporte pierderile mari.

În orice caz, boom-urile pieței de acțiuni au produs tradițional cele mai mari recompense pentru cei care sunt deja bogați. Acest lucru se datorează faptului că gospodăriile cele mai bogate din SUA au majoritatea activelor lor legate de acțiuni, în timp ce majoritatea familiilor din clasa de mijloc își au activele legate de locuințe, au spus cercetătorii într-un studiu din 2020.

În al treilea trimestru, ultimii 50% din gospodării dețineau active imobiliare în valoare de 4,8 trilioane de dolari, dar doar 0,3 trilioane de dolari în acțiuni, arată datele Fed.

Top 1%, spre comparație, a deținut peste 16 trilioane de dolari în acțiuni și puțin peste 6 trilioane de dolari în active imobiliare.

Acțiunile au avut, de asemenea, randamente uriașe în ultimii 10 ani, când ratele dobânzilor au fost ultra-scazute și au ajutat la stimularea unor randamente atrăgătoare pentru acțiuni. În ultimul deceniu, S&P 500 a crescut cu 155%, cu indicele de referință obținând 24% doar în ultimul an, alimentat în mare parte de inflația în scădere și așteptările investitorilor pentru reducerile de rate ale Fed în 2024.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *