ActualitateSocial

Cei șapte profesori turci, expulzați ilegal de pe teritoriul Republicii Moldova, au dreptul de a intra pe teritoriul țării

Cei șapte profesori turci de la rețeaua de licee „Orizont”, expulzați ilegal din Republica Moldova în anul 2018, au dreptul de a intra și de a se afla pe teritoriul țării noastre, în conformitate cu prevederile Legii 200/2010 privind regimul străinilor în Republica Moldova. Biroul migrație și azil al Ministerului Afacerilor Interne a revizuit actele administrative emise în privința cetățenilor turci, profesori în cadrul Liceului ,,Orizont”, ca urmare a Hotărârii CtEDO Ozdil Republicii Moldova nr. 42305/18 din 11 iunie 2019, transmite Jurnal.md.

„Hotărârea de a revoca deciziile de declarare a străinilor ca persoane indezirabile, este bazată pe executarea Hotărârii CtEDO Ozdil și alții c. Republicii Moldova nr. 42305/18 din 11 iunie 2019, Deciziilor nr. 1398 din martie 2021 și nr. 1419 din decembrie 2021 ale Comitetului Miniștrilor Consiliului Europei, Hotărârii Curții Constituționale nr. 27 din 13 noiembrie 2020, Raportului special al Ombudsmanului privind rezultatele investigării din oficiu a cazului de îndepărtare a unui grup de cetățeni turci de pe teritoriul Republicii Moldova la 06 septembrie 2018, publicat în aprilie 2020, precum și constatările organelor abilitate în revizuirea gradului de pericol social”, informează Biroul Migrație și Azil.

Vă amintim că cei șapte profesori turci au fost reținuți pe 6 septembrie 2018 în timp ce ieșeau din casă. Aceștia au fost duși direct la Aeroportul Internațional Chișinău, acolo unde îi aștepta un avion, pentru a-i duce în Turcia. Ulterior, profesorii au fost condamnați în Turcia între 7 și 12 ani de închisoare.

Lista completă a cetățenilor turci expulzați din Republica Moldova:

Riza Dogan, directorul filialei din Durleşti a Liceului Orizont;

Hasan Karacaoglu, director adjunct general;

Yasin Ozdil, responsabil de relații cu publicul la aceeași școală;

Mujdat Celebi, director financiar;

Feridon Tufekci, director al filialei din Ceadâr-Lunga;

Huseyin Bayraktar, profesor de matematică;

Sertif AYRI, profesor de limba turcă.​

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *