Actualitate

Cel de-al cincilea președinte al țării va fi astăzi învestit în funcție

Potrivit Legii privind învestitura preşedintelui Republicii Moldova, președintele ales va depune jurământul constituțional, în fața membrilor Parlamentului și a judecătorilor Curții Constituționale și va rosti un discurs.

Ulterior, președintele Republicii Moldova va depune flori la monumentul domnitorului Ştefan cel Mare şi Sfânt din Chișinău.
Dmitri Rogozin, viceprim-ministrul Federației Ruse va participa la ceremonia de învestire a lui Igor Dodon în funcția de președinte. Printre alți invitați vor fi viceprim-ministrul Republicii Belarus, Mihail Rusîi, viceprim-ministru al Ungariei, Zsolt Semjen, a anunțat Ion Ceban, membru PSRM.
Viceprim-ministrul Guvernului Federației Ruse, Dmitri Rogozin și-a manifestat de nenumărate ori susținerea față de Transnistria, recunoscând-o ca parte a Rusiei. Acesta, în cartea sa numită „Vrago naroda” („Dușmanul poporului”) scria despre implicarea în conflictul de pe Nistru. „Detaşamentele înarmate de fascişti români şi moldoveni au invadat Transnistria în 1992. Acestei cohorte i-au ripostat detaşamentele armatei transnistrene: cazaci, garda militară şi voluntari”, scria fostul ambasador al Rusiei la NATO.

Despre statalitate a vorbit și Igor Dodon în campania electorală. Dar președintele a promovat statalitatea și integritatea Republicii Moldova și nu a Transnistriei. Cu toate acestea, Rogozin îl susține pe Dodon.

De cealaltă parte, societatea civilă reacționează. În timpul învestiturii, chiar în fața Palatului Republicii va fi desfășurată o acțiune de protest organizată de mișcarea „Tinerii Moldovei”.

Timpul.md 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *