Economie Mondială

Cel mai mic preț la petrol a ajuns deja la 20 de dolari

Un amestec de țiței din Mexic este deja evaluat la 28 de dolari, cel mai mic preț pentru ultimii 11 ani, conform datelor compilate de Bloomberg.

Irac oferă cea mai mare varietate de petrol pentru cumpărătorii din Asia pentru aproximativ 25 de dolari. În vestul Canadei, unii producători au pus la vânzare un baril de petrol pentru 22 de dolari.

„Mai mult de o treime din producția de petrol la nivel mondial nu este profitabilă la aceste prețuri”, a spus Ehsan Ul-Haq, senior consultant la KBC Advanced Technologies Plc pentru Bloomberg.com. „Producătorii de petrol din Canada ar putea avea dificultăți în acoperirea costurilor operaționale”, a adăugat expertul.

Valoarea petrolului a scăzut în contextul crizei financiare globale din 2009, pe fonul provocat de o saturație de aprovizionare la nivel mondial cu țiței. 


Un amestec de țiței mexican a scăzut cu 73 la sută în 18 luni, ajungând la un preț de  27,74 dolari pe 11 decembrie 2015, la cel mai scăzut nivel din 2004, potrivit datelor prezentate de Bloomberg.

Un alt producător, Venezuela, se confruntă cu o situație similară. Costul pentru un baril de petrol al companiei Western Canada Select a scăzut cu 75 la sută ajungând până la 21, 82 dolari, cel mai mic preț în ultimii șapte ani.

„Am ajuns într-o situație dramatică care nu va putea fi suportată de mulți producători mult timp” susține Torbjoern Kjus, analist la DNB ASA din Oslo.

Bugetul național al Venezuelei, care este și membru OPEC pentru anul următor a estimat un preț de 40 de dolari pentru un baril, în timp ce acesta deja coboară sub 30 de dolari, scrie Bloomberg. 

TIMPUL.MD

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *