Actualitate

Cel mai sincer mărțișor prins la piept

Tradiția românească de a purta sau a prinde la piept un mărțișor în prima zi de primăvară va fi trăită și în acest an la Chișinău. Cu o săptămână înainte de prima zi de primăvară am găsit mai mulți chișinăuieni și oaspeți ai Capitalei care forfoteau în jurul vânzătorilor de mărțișoare. Chiar dacă unii comercianți au spus că în ultimii ani au parte de mai puțini cumpătători, am ieșit într-o zi după muncă să întrebăm oamenii pentru cine cumpără mărțișoare.

După mai multe minute petrecute între cumpărătorii de mărțișoare, un interlocutor de al meu m-a găsit. „Pe matale te căutăm”, mi-a spus bărbatul și mi-a întins un mărțișor.

În continuare aflați pentru cine cumpără oamenii mărțișoare și câți bani sunt dispuși să scoată din buzunar pentru acestea.

Anastasia, 31 de ani, Chișinău

Cumpăr pentru școală. În fiecare an cumpărăm mărțișoare pentru învățătorii de la școală. Cam până într-o sută de lei am planificat să cumpăr, dar mai văd prețurile.

Viorel Prisăcari, 71 de ani, Chișinău
Pentru doamnele și domnișoarele din familie și de la lucru. Numaidecât cumpăr în fiecare an. Azi, prima dată, am venit să mă uit, dar în orice caz nu economisesc pentru mărțișoare. Mai ales le caut pe celea confecționate manual. Îmi plac lucrurile acestea făcute manual.

Natalia, Strășeni, vânzătoare de mărțișoare
Avem mai puțini cumpărători în ultimii ani. Nu știm de ce. Fiecare vine să cumpere după posibilități. Poate oamenii nu mai au bani, că tradiția e frumoasă și trebuie păstrată. De șapte ani venim la Chișinău să vindem mărțișoare, pe care începem să le confecționăm din luna decembrie.

Sergiu, 28 de ani, Ialoveni

Am venit să cumpăr mărțișor pentru soție și cele două fete. Chiar dacă fetele sunt mici și nu prea înțeleg, eu cred că ele trebuie să cunoască tradițiile noastre. Mai târziu vor înțelege și ele cât este de frumoasă.

Lilia, 37 de ani, Chișinău

Pentru copil am venit să cumpăr. La fel ca în fiecare an. Fiindcă este o tradiție frumoasă și copiii noștri trebuie să o cunoască, să o iubească și să o respecte. Să rămână din generație în generație.

Tatiana, 40 de ani, Chișinău
Încă nu am cumpărat nimic. Am venit să vedem prețurile. Dar voi cumpăra neapărat pentru copii și pentru soț. Cred că nu voi cheltui mai mult de 20 de lei. Mă strădui să cumpăr în fiecare an mărțișoare. Dacă am timp, cumpăr.

Vlad, 21 de ani
Am venit să aleg mărțișor pentru prietena mea. Îmi place nespus de mult această tradiție și mă bucur că iubitei mele la fel îi place. Deja mi-a spus că va purta mărțișorul și acum caut ceva frumos. Sper că va fi cel mai sincer mărțișor. Voi mai lua unul și pentru mama mea care m-a învățat această tradiție.

Inga, 29 de ani, Chișinău
De când avem copil, de atunci în fiecare an cumpăr. Copilul de trei ani mi-a dat condiția să îi cumpăr mărțișor cu Elsa și Ana sau cu Pepa Pig. Și deja cât ar costa, atâta voi scoate din buzunar, dacă o să găsesc.

Elena, 38 de ani, Chișinău
În familia mea avem o tradiție de când eram mică. Fiecare membru al familiei dăruiește altui membru un mărțișor. Am păstrat tradiția și astăzi. Am venit să cumpăr atât pentru copiii mei, cât și pentru părinții mei. Chiar dacă nu îi putem vizita pe 1 martie, le punem în piept mărțișoare cu alte ocazii, dar neapărat în primele zile de martie. Copiii mei sunt deja mari și le cumpără singuri profesorilor și fetelor de la școală.

Alexandra, 15 ani, Chișinău
Ne-am înțeles cu fetele din clasă să cumpărăm mărțișoare pentru toți profesorii. Ne-am împărțit ca să felicităm toți profesorii și la fiecare să le prindem în piept mărțișoare pe 1 martie. La fel pregătim la școală un mic număr cultural cu această ocazie. Acasă, de obicei, tata cumpără mărțișoare mamei, mie și surorii mele. Vom pleca la bunica pe 8 martie și îi vom prinde și ei la piept un mărțișor.

Vitalie, 36 de ani, Chișinău, vânzător de mărțișoare
Încă este devreme să spun dacă sunt puțini sau mulți cumpărători. Cei mai mulți vin să cumpere mărțișoare cu câteva zile înainte de 1 martie. În fiecare an pregătim ceva nou pentru cumpătători pentru ca să aibă de unde alege. Și oamenii vor să dăruiască mărțișoare care nu se repetă în fiecare. Încercăm să surprindem pe fiecare.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *