Social

Cel puțin 65 de cetățeni moldoveni au decedat în Federația Rusă în 2012

Nota informativă este un răspuns la demersul deputatei Ana Guțu. Ministerul subliniază că lista moldovenilor care și-au pierdut viața în Federația Rusă nu este nici pe departe completă. „În mai multe cazuri rudele decedaţilor au purces la repatrierea corpurilor neînsufleţite de sine stătător, fără asistenţa nemijlocită a Ambasadei. Din care considerente, numărul real al cetăţenilor Republicii Moldova decedaţi pe teritoriul Federaţiei Ruse în perioada de referinţă, ar putea fi mai mare decât cel indicat în anexă”, a menţionat ministrul de Externe Iurie Leancă în răspunsul la demers.

Din cei 65 de cetățeni menționați, 11 au murit în accidente rutiere, 7 au fost victimiele unui omor, iar 4 cetățeni și-au pierdut viața într-un accident pe șantier. Alte cauze ale deceselor au fost asfixie cu cablu, insuficiență cardiacă acută, traumă cranio cerebrală etc.  

Ana Guțu este de părere că majoritatea moldovenilor mucesc ilegal în Federația Rusă, din care motiv ei, de obicei nu se adresează la ambasada RM din Moscova. „Şi aceste date nu pot fi considerate complete, fiindcă foarte mulţi cetăţeni ai RM muncesc în ilegalitate şi din lipsă de informare, nu se adresează niciodată la ambasada RM oricât de mare ar fi ajutorul de care au nevoie, şi prin urmare, nu putem afirma că numărul acestor cetăţeni decedaţi este definitiv. Oamenii pleacă fără să se întrebe de condiţiile de muncă și securitatea lor socială”, a declarat deputatul Ana Guţu pe blogul său. 

 Sursa: anagutu.net

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *