Timpul Liber

Cel puțin unul dintre tablourile furate din Olanda ar fi fost ars în casa mamei lui Radu Dogaru

Acestea au declarat că în urma expertizei făcute la laboratorul de specialitate al Muzeului Național de Arta s-au găsit urme de vopsea de la o pictură care ar avea o vechime de aproximativ un secol și jumătate, precum și ținte metalice.

Totodată, nu se poate spune cu certitudine dacă urmele de vopsea găsite în cenușă provin de la un tablou sau de la o ramă.

Avocata unuia dintre suspecți, Maria Vasi, a făcut apel la prudență, precizând că este vorba de un raport preliminar.

Reprezentanți ai Biroului de presă al DIICOT au declarat, miercuri, că cenușa și alte probe ridicate la perchezițiile făcute în casa mamei lui Radu Dogaru, unul dintre cei arestați în cazul furtului de tablouri din Olanda, au fost trimise recent la experți, iar instituția nu a primit rezultatele.

Gabriela Neagu, de la Biroul de presa al Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT), a declarat că instituția nu a primit până la această oră rezultatele expertizei.

Aceasta a precizat că probele au fost trimise laboratorului de specialitate din cadrul Muzeului Național de Artă al României de mai puțin de o lună, iar expertiza nu avea cum sa fie finalizată într-un timp atât de scurt.

Potrivit ei, informația potrivit căreia expertiza ar fi fost finalizată și rezultatul ei indică faptul că cel puțin un tablou din cele furate din Olanda ar fi fost arse în Romania este falsă.

Mediafax relata luni, citând surse judiciare, că procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) au dispus expertizarea, la un laborator de specialitate al Muzeului Național de Artă, a cenușii ridicate în urma perchezițiilor din casa mamei lui Radu Dogaru, pentru a afla dacă femeia a ars tablourile furate din Olanda.

Procurorii au cerut experților în domeniu să analizeze compoziția chimică și structurală a cenușii și să spună dacă, pe baza rezultatelor, se poate dovedi că aceasta conține urme de uleiuri specifice, cerneluri sau vopseluri de pictură.

Aceleași surse au precizat ca Olanda va transmite procurorilor DIICOT, în curând, prin comisie rogatorie, documentația judiciar penală în cazul acestui furt de tablouri.

Șapte tablouri semnate de Pablo Picasso, Henri Matisse, Claude Monet, Paul Gauguin și Lucian Freud au fost furate din muzeul Kunsthal din Rotterdam în noaptea de 15 spre 16 octombrie 2012. Operele sustrase sunt „Tete d’Arlequin” de Pablo Picasso, „La Liseuse en Blanc et Jaune” de Henri Matisse, „Waterloo Bridge” și „Charing Cross Bridge” de Claude Monet, „Femme devant une fenetre ouverte, dite la fiancee” de Paul Gauguin, „Autoportrait de Meyer de Haan” și „Woman with Eyes Closed” de Lucian Freud.

Trei dintre suspecți – Mihai Alexandru Bitu, Eugen Darie și Radu Dogaru – au fost reținuți de procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizata și Terorism – Structura Centrală, iar în 21 ianuarie, pentru modul organizat în care au acționat, pentru comiterea acesteia pe teritoriul unui stat străin și pentru mărimea prejudiciului, aproximativ 18 milioane de euro fiind valoarea de asigurare, arată instanța Judecătoriei Sectorului 5, în motivarea deciziei.

Suspecții voiau sa dea foc tablourilor, din cauza situației generate, au spus reprezentanții DIICOT, precizând că există o interceptare în acest sens. În fața judecătorilor Tribunalului București, care a judecat recursul celor trei, procurorul DIICOT a arătat că Radu Dogaru a afirmat într-o interceptare a sa: „Mai bine nu le mai luam. Ar trebui sa le ardem”.

Surse judiciare au declarat anterior că tablourile de zeci de milioane de euro furate din Olanda au fost scoase din ramele în care se aflau și ținute o perioada în localitatea Macin din județul Tulcea, „în pungi de un leu”, iar când au vrut să le vândă, hoții nu au știut ce preț să ceară pe ele.

La 15 martie, Judecătoria Sectorului 5 a emis un mandat de arestare preventivă în lipsa, pentru 30 de zile de la momentul capturării, pe numele celui de-al patrulea suspect vizat în ancheta.

Timpul.md via hotnews.ro
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *