Război

Centrala nucleară Zaporojie a fost din nou deconectată de la rețeaua electrică după bombardamentele Moscovei

Joi, 3 noiembrie, atacuri rusești au fost raportate în mai multe zone din Ucraina, bombardamente puternice în numeroase regiuni deteriorând infrastructura, inclusiv alimentarea cu energie electrică a celei mai mari centrale nucleare din Europa, au declarat oficiali ucraineni, relatează Reuters.

Centrala nucleară Zaporojie din sudul Ucrainei a fost din nou deconectată de la rețeaua electrică după ce bombardamentele ocupanților ruși au avariat liniile de înaltă tensiune rămase, lăsând-o doar cu generatoare diesel, a declarat Energoatom.

Centrala nucleară, aflată sub ocupația Moscovei, dar operată de muncitori ucraineni, dispune de combustibil pentru 15 zile pentru funcționarea generatoarelor, a mai precizat Energoatom.

Lovituri rusești au fost raportate și la Krivoi Rog, în centrul Ucrainei, și la Sumî și Harkov, în nord-est. Lupte grele se dau în regiunile estice Lugansk și Donețk, transmite Hotnews.

”Inamicul încearcă să păstreze teritoriile capturate temporar, concentrându-și eforturile pentru a limita acțiunile forțelor de apărare în anumite zone”, a declarat astăzi Statul Major al Ucrainei.

Rusia a declarat că a vizat infrastructura ca parte a ceea ce numește ”operațiunea sa militară specială” pentru a degrada armata ucraineană și pentru a elimina ceea ce consideră a fi o potențială amenințare la adresa securității Rusiei, transmite sursele citate.

Ca urmare, civilii ucraineni au suportat întreruperi de energie electrică și livrări reduse de apă în ultimele săptămâni. În continuare, Rusia neagă că ar viza civili, deși conflictul a ucis mii de oameni, a strămutat milioane de oameni și a lăsat unele orașe ucrainene în ruine.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *