Centrul Cultural Vatra va promova imaginea Moldovei prin intermediul valorilor artistice naționale
Proiectul este susţinut de către Consiliul Naţional al Tineretului din Moldova şi Alianţa Studenţilor din Moldova.
Managerul de proiect, Mircea Ţîra, a spus, într-o conferinţă de presă la IPN, că implementarea acestuia va genera efecte pozitive în domeniul turismului, culturii şi economiei. Totodată, va avea un impact pozitiv şi asupra societăţii, facilitând accesul publicului la manifestări culturale şi artistice inedite. „Vom desfăşura evenimente culturale menite să creeze cartea de vizită a Republicii Moldova peste hotare, mai ales în contextul apropierii acesteia de UE”, a subliniat managerul de proiect.
Primul eveniment va fi Festivalul Medieval, programat pentru 31 mai – 1 iunie. Preşedintele Alianţei Studenţilor din Moldova, Nicolai Loghin, a menţionat că timp de două zile vor fi desfăşurate o serie de spectacole şi activităţi inedite, care vor prezenta cultura şi obiceiurile autentice medievale. Participanţii la festival vor urmări reconstituirea unor bătălii istorice. De asemenea, va avea loc o competiție la trageri cu arcul, vor fi organizate dansuri medievale şi un spectacol gastronomic. Cei prezenţi vor mai participa la un târg de artizanat şi un spectacol cu foc. Festivalul va avea loc la Complexul Etno-Cultural Vatra, pe traseul Chişinău – Ungheni, al ieşirea din raionul Străşeni. Accesul pe teritoriul desfăşurării festivalului este contra cost, 50 de lei/persoană pentru o zi şi 80 lei/persoană pentru 2 zile.
Preşedintele Consiliul Naţional al Tineretului din Moldova, Doru Curoşu, a spus că acest proiect, care implică mai multe evenimente culturale, ar fi un pas important în susţinerea tinerilor să-şi promoveze talentele. „Avem elemente culturale care se pierd, pe de altă parte există tineri care încearcă individual să păstreze aceste tradiţii”, a subliniat preşedintele consiliului.
Ecaterina Covali, ex-preşedinte al Centrului Tânărului Jurnalist din Moldova, a spus că proiectul îşi propune să promoveze valorile autentice şi patriotismul în rândul tineretului, pentru a-i încuraja pe tineri să nu emigreze, să-şi învestească potenţialul intelectual creator în Republica Moldova. Ea a menţionat că tinerii au mare nevoie să ştie că cineva le poate valorifica potenţialul, că au şanse de realizare în ţara lor.
Reprezentanţii organizaţiilor au făcut şi un apel către tineri să se implice în desfăşurarea proiectului. Tinerii sunt îndemnaţi să vină cu propuneri de evenimente şi să se implice în organizarea lor.
SURSA: IPN.MD
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!