Externe

Centrul istoric al orașului Odesa – adăugat pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO

Organizația Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură (UNESCO) a declarat miercuri că a adăugat centrul istoric al orașului ucrainean Odesa pe Lista patrimoniului mondial, relatează CNN

Conform Convenției fondatoare a UNESCO, membrii care includ Rusia și Ucraina, sunt obligați să „nu ia nicio măsură deliberată care dăunează direct sau indirect patrimoniului lor sau al altui stat parte la Convenție”.

Audrei Azoulai, directorul general al UNESCO, a declarat că speră că va ajuta la protejarea Odesei de război.

„Odesa, un oraș liber, un oraș mondial, un port legendar care și-a pus amprenta asupra cinematografiei, literaturii și artei, este astfel plasată sub protecția întărită a comunității internaționale. În timp ce războiul continuă, această inscripție întruchipează hotărârea noastră colectivă de a ne asigura că acest oraș, care a depășit întotdeauna răsturnările globale, este păstrat de la distrugerea ulterioară”, a declarat Azoulai.

Declarația spune că decizia va oferi Ucrainei acces la „asistență tehnică și financiară internațională” pentru protejarea și reabilitarea centrului orașului.

Vă amintim că la 12 octombrie 2022, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a cerut oficial Organizației Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură (UNESCO) să adauge orașul-port ucrainean Odesa, care se află la o distanță de 150 de km de Chișinău, pe lista patrimoniului mondial.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *