Ultima oră

Cercetătorii americani susţin că au descoperit Atlantida

"Asta e puterea tsunami-urilor. Este greu de imaginat că un tsunami poate şterge de pe faţa pământului 100 de kilometri de uscat", a declarat Richard Freund, profesor la Universitatea Hartford şi şeful echipei de cercetători.

Cu ajutorul unei imagni din satelit, care le-a indicat posibilul loc al oraşului, cercetătorii s-au deplasat în Spania şi au găsit ruinile unei  urbe străvechi, lângă Cadiz.

Cercetările au durat doi ani, până în 2010 şi au fost făcute prin intermediul radarelor şi camerelor de supraveghere submersibile.

Alţi cercetători se arată sceptici faţă de noua descoperire, declarând că ruinile ar putea aparţine oricărui alt oraş străvechi, nu neapărat legendarei Atlantida.

„Dacă oraşul pe care l-am găsit nu e Atlantida, cu siguranţă se află şi acesta pe undeva prin apropiere. Am găsit ceva ce nimeni n-a mai văzut până acum. Acest lucru credibilizează arheologia", spune în replică Freund.

Oraşul Atlantida este celebru pentru că Platon l-a descris într-una din scrierile sale, în jurul anului 360 î.e.n. Filosoful a spus despre oraş că este "o insulă situată în faţa Coloanelor lui Hercule" (coloanele fiind denumirea antică pentru strâmtoarea Gibraltar). Aşadar, o descriere nu tocmai exactă, pentru că Gibraltarul separă Oceanul Atlantic de Marea Mediterană, deci oraşul s-ar fi putut afla pe o insulă în oricare din cele două ape. Însă, descrierea lui Platon este singura din istorie despre Atlantida. Filosoful mai spune şi că "oraşul a dispărut într-o singură zi în adâncurile mării"

Timpul.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *