CSI / RusiaROMÂNIA

Cerere de ultimă oră a Ambasadorului rus în România: Rusia vrea o zi specială în care să fie celebrată

Ambasadorul Federaţiei Ruse la Bucureşti, Valeri Kuzmin, a declarat, marţi, 6 iunie, într-o conferinţă de presă că autorităţile române nu sunt atât de dure în relaţiile cu Rusia ca alte state membre NATO şi, din punctul de vedere al Moscovei, rămâne o uşă întredeschisă pentru relaţii în viitor, informează Stiripesurse.ro.

Fiind întrebat despre relaţiile bilaterale, ambasadorul a recunoscut că acestea aproape nu există în prezent, dar a adăugat că această întrebare trebuie pusă autorităţilor române, pentru că Rusia întotdeauna a fost pentru relaţii bune cu toate ţările din lume.

Valeri Kuzmin a mai spus, pe de altă parte, că astăzi, relaţiile dintre România şi Rusia sunt mai corecte decât cu alte ţări din NATO. „Noi vedem aceasta. România poate considera că şi Rusia va respecta Convenţia de la Viena cu privire la relaţiile diplomatice”, a menţionat ambasadorul rus.

România a expulzat în total, de la începutul invaziei ruse în Ucraina, 11 funcţionari ai Ambasadei Rusiei la Bucureşti pentru „incompatibilitatea activităţilor acestora cu prevederile Convenţiei de la Viena”. Rusia a răspuns cu măsuri în oglindă, expulzând tot atâţia funcţionari ai Ambasadei României la Moscova, în mai şi septembrie 2022.

Valeri Kuzmin a insistat marţi, pe de altă parte, că Moscova susţine dezvoltarea relaţiilor culturale şi umanitare cu România. „În ceea ce priveşte alte domenii, din păcate nu putem să tragem nicio concluzie. Cum se spune, pentru un tango e nevoie de două persoane”, a transmis Kuzmin.

Ambasadorul mai are un regret – a constatat că în România, unde sunt peste 20 de zile dedicate culturii şi limbilor minorităţilor, nu există nicio zi pentru a marca cultura şi limba rusă. „Asta nu este rezultatul unei operaţiuni speciale sau ceva de genul acesta. Pur şi simplu nu există. În ciuda acestui fapt, am încredere că va veni o zi când relaţiile de cooperare în plan umanitar, cultural, artistic, muzical vor renaşte, iar în calendarul oficial al României va figura o zi a limbii şi culturii ruse”, a declarat Valeri Kuzmin, în contextul în care marţi, când a susţinut conferinţa de presă, Naţiunile Unite marchează Ziua Limbii Ruse.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


comentarii

  1. Rau e cand tetrezesti dimineata mahmur , dup o noapte de betie cu votka din pufoaica !
    Auzi :dezvoltarea relatiilor umanitare si culturale…Iti vine sa razi dar e de plans.
    Bai tavarishci ambasador , s-a dus de mult vremea cand romanii erau fortati sa asculte palavrele voastre.
    P.S
    Aia 11 expulzati , practicau activitati de binefacere in Romania ?

  2. Uăi tavarișci kuzmin românii îți oferă și vă oferă cu generozitate ziua de joi, joi după miercurea ciuc. În rest să auzim numai de bine de voi. De bine pentru noi desigur!!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *