Opinii și Editoriale

Cetățenie doar cu buletinul! Veniți, intrați, intrați și cumpărați!

Lupta basarabenilor cu birocrația unui stat (cel român) e una dureroasă și supărătoare, pentru noi, unioniștii. Și mai dureros e faptul că nu înțeleg basarabenii cum pot primi cu toții cetățenie europeană peste noapte: prin votarea Unirii.

Mulți dintre prietenii mei din Republica Moldova, români, mi-au vorbit despre frustrarea pe care o au când trebuiau să aștepte în vămi, iar „o rusoaică, impertinent, care nu știa măcar două cuvinte în limba română, a trecut prin controlul vamal imediat scoțând din poșetă pașaportul românesc”. La fel, am stat cu mulți la rândurile de odinioară, la depunerea actelor pentru cetățenie. Iar calvarul nu se oprește acolo, transcrierea actelor sau obținerea certificatului de naștere generează cozi, frustrări, timp pierdut și dezamăgiri.

În perioada 2002-2007, doar 3 025 de cetăţenii ale României au fost acordate basarabenilor şi nord-bucovinenilor, adică celor care şi-au pierdut-o fără voia lor. Abia în 2008, situaţia a început să se îndrepte, totul mergând când mai repede, când mai încet, până în prezent. Numirea de către Raluca Prună a unui nou preşedinte în persoana Iuliei Mălina Ciobanu la Autoritatea de Cetăţenie a produs un imens scandal: cinci şefi de direcţie ameninţă cu demisia, iar un raport al corpului de control evidenţiază grave nereguli. Dar acesta este numai vârful icebergului dintr-un sistem pe care îl observ de ani buni. La depunerea dosarelor de cetăţenie, la primării, la consulate sau ambasade, basarabenii care îşi recapătă denumirea de români şi în acte sunt trataţi necorespunzător. Moral era ca procedura de redobândire a cetăţeniei să fie o chestiune pur formală, care să se facă într-o zi, pentru că nu vorbim aici de alte naţiuni, ci de victimele pactului Ribbentrop-Molotov, rămaşi, fără voia lor, în afara graniţelor actuale. Demersurile legislative, făcute de mai mulţi parlamentari, dintre care de-a lungul vremii, Viorel Badea şi Eugen Tomac au fost vârfurile de lance, au dus la un termen de 5 luni pentru redobândirea cetăţeniei.

Nu aș fi scris în mod normal acest editorial pentru că soluția este UNIREA… UNICA SOLUȚIE! Dar am fost primit recent în sânul familiei Grosu, la Roma. Necazurile i-au alungat din Republica Moldova pe aceste meleaguri latine dar nu au uitat de obârșie, de satul lor, Lozova, de Republica Moldova, de Țara-mamă, România. Ei activează mai mult decât 95% dintre unioniști. Nu uită că în fiecare zi trebuie să dea mai departe mesajul unionist… Și nu au cetățenie română! Eu am fost primit în mijlocul lor așa frumos, iar un nod mi-a stat în gât când a trebuit să explic care e situația cu cetățeniile și de ce Victoria, cea mai unionistă dintre unioniști, a fost o dată expulzată din România pentru că a depășit termenul de ședere. Și nici acum nu are cetățenia unui stat căreia îi este fidelă și pe care îl iubește.

Nodul în gât mi-a rămas și trebuie să scap de el: Adevărul trebuie spus: Nu avem un stat care să poată procesa tot acest proces birocratic cum trebuie. Prioritățile sunt altele în România care abia de câțiva ani se însănătoșește. Iar privind cetățeniile, nu asta e soluția, individ cu individ, ci cu toții, odată!

IUBIȚI ROMÂNIA, ÎMPOTRIVA ORICUI, ORICÂND! Chiar și împotriva voastră, dacă trebuie, însă iubiți-o unindu-vă cu ea! Toate celelalte vor dispărea de la sine.

Și iertați-ne și pe noi, cei care nu avem întotdeauna cum să vă fim alături, în afară de o îmbrățișare.
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *