Ultima oră

Cetățenii moldoveni trimit în continuare SUTE DE MILIOANE DE DOLARI acasă

După ce al patrulea an consecutiv banii trimiși în RM sînt în creştere, acestea s-au apropiat de nivelul dinaintea crizei, cînd intrările de bani pe canalul transferurilor prin bănci au atins în 2008 aproximativ 1 miliard 660 de milioane de dolari SUA.

În 2009 transferurile s-au redus cu 30 la sută, pe fondul crizei economice şi financiare şi au revenit pe creştere în anul următor.

Datele BNM relevă că în ultimul trimestru al anului 2013 a fost atins maximul istoric pentru această perioadă. Transferurile s-au ridicat în octombrie-decembrie anul trecut la 447 de milioane de dolari, cu mai mult de 25 de milioane peste nivelul înregistrat în aceeaşi perioadă din 2012. Se menţin tendinţele din anii trecuţi, cînd cele mai mari transferuri se fac în a doua jumătate a anului.

Potrivit unui studiu al Băncii Mondiale „Migraţia şi Remitenţele”, făcut public în octombrie 2013, cu o pondere de 24 la sută a transferurilor migranţilor în Produsul Intern Brut
, Republica Moldova ocupă locul cinci în lume. Autorii studiului constată o creştere a fluxului de valută de la migranţii moldoveni care muncesc în Federaţia Rusă. Transferurile de valută din străinătate rămîn o sursă foarte importantă pentru economiile în curs de dezvoltare, constată experţii Băncii Mondiale. Oficialităţile afirmă însă că remitenţele joacă un rol mai mic în creşterea economiei, dacă în anul 2008 acestea reprezentau 33 la sută din Produsul Intern Brut, în 2011 ponderea acestora a coborît la 21%, însă în ultimii doi ani au ajuns la 24 la sută.

Datele BNM relevă o schimbare a structurii valutare a transferurilor prin sistemele de transfer internaţional. Astfel, în trimestrul patru al anului trecut 37,2 la sută din remiteri au fost făcute în ruble ruseşti, 33,7 la sută în euro, iar 29,3 la sută în dolari SUA.

În 2008, an care a precedat criza, 49,4 la sută din transferurile valutare prin bănci în favoarea persoanelor fizice s-au făcut în dolari SUA, 44,2 la sută în euro şi doar 6,3 la sută în ruble ruseşti.

Peste 700 de mii de moldoveni lucrează în străinătate, temporar sau permanent, arată date ale Băncii Mondiale, informaţii confirmate de experţii locali. Banii trimişi de aceştia în ţară continuă să reprezinte un motor pentru consum şi creştere economică.

Moldpres

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *