ActualitateEconomie

CEZ vrea să achiziţioneze distribuitorul ceh de gaze GasNet (Reuters)

Compania cehă de utilităţi CEZ şi grupul de private equity CVC Capital Partners intenţionează să plaseze săptămâna viitoare oferte concurente pentru GasNet, cel mai mare distribuitor de gaze din Cehia, au declarat pentru Reuters surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul, potrivit Agerpres. GasNet, deţinut prin Czech Gas Network Investments (CGNI) de un consorţiu condus de Macquarie Asset Management şi incluzând British Columbia Investment Management Corporation şi Allianz Capital, acoperă 80% din distribuţia de gaze a ţării printr-o reţea de 65.000 km de gazoducte.

Macquarie şi Australian Retirement Trust vând o participaţie de 55%, conform surselor.

În 2019, actualii acţionari au plătit 1,8 miliarde de euro pentru o participaţie uşor peste 50% pentru a prelua controlul companiei.

Reprezentanţii Macquarie Asset Management, CEZ, CVC şi GasNet au refuzat să comenteze. Reuters anunţa în august 2023 că CEZ, deţinut de statul ceh în proporţie de 70%, era interesat de GasNet pentru a-şi extinde expansiunea în domeniul gazelor, un combustibil de tranziţie pentru avansarea spre energia verde. CGNI a avut venituri de 13,98 miliarde de coroane (616,08 milioane de dolari) în 2022. Un factor important pentru perspectivele firmei îl reprezintă consumul de gaze, care a scăzut la aproximativ 7,5 miliarde metri cubi (bcm) anul trecut, de la aproximativ nouă 9 bcm în anii de dinaintea invadării Ucrainei de către Rusia.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *