ExterneUcraina

China ”alimentează flăcările războiului” în Ucraina

Joi, 2 martie, China a acuzat SUA că ”alimentează flăcările războiului” prin intermediul ”trimiterii de arme letale în Ucraina”, după ce secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a apreciat că gigantul asiatic ”nu poate prezenta propuneri de pace câtă vreme aţâţă focul aprins de Rusi”, transmite EFE și Agerpres.

Purtătoarea de cuvânt a MAE chinez, Mao Ning, a exprimat în cadrul unei conferințe de presă zilnică a ministerului ”opoziţia fermă” a Chinei faţă de declaraţiile lui Blinken, despre care a apreciat că ”diseminează dezinformări”.

”China a păstrat mereu o atitudine obiectivă şi justă, şi este decisă să promoveze negocieri de pace şi o soluţie politică la criză. China se află mereu de partea păcii şi a dialogului”, a declarat Mao.

În luna februarie, Antony Blinken a afirmat că are dovezi cum că ţara asiatică ia în calcul trimiterea de arme în Rusia, lucru negat de Beijing.

De asemenea, Mao a insistat ca Washingtonul ”să reflecteze, să înceteze să mai creeze confuzie în rândul populaţiei şi să acţioneze pentru promovarea păcii şi a dialogului”.

Separat, ministrul de externe chinez, Qin Gang, a declarat joi, în intervenţia sa la reuniunea miniştrilor de externe din G20, care se desfăşoară la New Delhi (India), că ţara sa ”se va afla mereu de partea păcii, va promova activ negocieri de pace şi va juca un rol constructiv” în războiul din Ucraina.

Potrivit unui comunicat de presă al MAE chinez, Qin a cerut ”responsabilitate” din partea omologilor săi pentru a înfrunta ”turbulenta situaţie internaţională” şi respingerea poziţiilor unilaterale.

Qin s-a referit şi la ”Iniţiativa Securităţii Globale”, un proiect anunţat de preşedintele chinez Xi Jinping în 2022 care se opune folosirii sancţiunilor pe scena internaţională, şi la planul de pace în 12 puncte al Chinei, prezentat vinerea trecută, în contextul marcării unui an de la declanşarea invaziei ruse în Ucraina.

China întreţine o poziţie ambiguă în privinţa războiului din Ucraina, cerând deopotrivă respectarea ”integrităţii teritoriale a tuturor ţărilor”, inclusiv a Ucrainei, şi atenţie faţă de ”preocupările legitime ale tuturor ţărilor”, printre care şi Rusia. 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


1 comentariu

  1. Atitudine de curvă ,specifică tuturor statelor comuniste ! Tradiție inițiată de bolșevismul stalinist rusesc .Rusia este mama curvelor comuniste .Comunismul schiziofrenic chinez a supt la sînul ideologic al mamei Rassia bolnavă de sifilis stalinist .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *