Internațional

China încetează exercițiile militare din jurul Taiwanului, dar continuă „pregătirile de război”

China a anunțat că încetează exercițiile militare din jurul Taiwanului, dar a declarat că „antrenamentul și pregătirile de război” vor continua, relatează The Guardian.

Beijingul a făcut acest anunț la scurt timp după ce și-a reafirmat angajamentul, printr-un document politic important, de a folosi forța împotriva Taiwanului dacă nu poate prelua controlul „prin mijloace pașnice”.

Miercuri, un purtător de cuvânt al Comandamentului Teatrului de Est al forțelor armate chineze a declarat că exercițiile au fost finalizate cu succes și „au testat în mod eficient capacitățile de luptă integrate ale trupelor”, potrivit presei de stat, transmite Digi24.

De asemenea, acesta a adăugat că China va continua să monitorizeze strâmtoarea Taiwan, să patruleze regulat zona și să rămână pregătită pentru luptă.

După ce președinta Camerei Reprezentanților din SUA, Nancy Pelosi, a vizitat Taiwanul, săptămâna trecută, Armata Populară de Eliberare a Chinei a lansat exerciții militare de amploare cu muniție reală în șapte zone din apropierea Taiwanului.

Ministrul de externe al Taiwanului, Joseph Wu, a acuzat marți China că folosește exercițiile militare pentru a se pregăti pentru o invazie.

Pelosi a spus că „a meritat” să viziteze Taiwanul.

„Nu putem permite guvernului chinez să izoleze Taiwanul. Nu pot spune ei cine poate merge în Taiwan”, a mai adăugat ea.

Guvernul comunist chinez revendică Taiwanul, ca provincie separatistă a Chinei. Într-o carte albă publicată de presa de stat miercuri dimineață, acesta și-a reiterat hotărârea de a anexa Taiwanul prin forță, dacă mijloacele pașnice nu au succes.

„Vom lucra cu cea mai mare sinceritate și vom depune toate eforturile noastre pentru a realiza reunificarea pașnică”, se arată în versiunea oficială în limba engleză a documentului. „Dar nu vom renunța la folosirea forței și ne rezervăm opțiunea de a lua toate măsurile necesare.”

Documentul oficial nu a dat un termen pentru acest lucru, dar arată: „Nu ar trebui să permitem transmiterea acestei probleme de la o generație la alta”.

Folosirea forței ar fi o „ultimă soluție luată în circumstanțe convingătoare” și nu îi vizează pe „colegii chinezi din Taiwan”, se mai arată în documentul care susține că unificarea este singura modalitate de a evita ca Taiwanul să fie invadat de o altă țară.

Dr Lin Ying-yu, de la Institutul de Afaceri Internaționale și Studii Strategice al Universității Tamkang, a spus că documentul a fost probabil programat să coincidă cu exercițiile militare.

„După zăngănitul de sabie, intimidează verbal. Speră să-i facă pe taiwanezi să răspundă în moduri diferite și să divizeze opiniile”, a spus el.

Dr. Mark Harrison, lector în studii chineze la Universitatea din Tasmania, a declarat că documentul cere taiwaneziloe să renunțe la aspirațiile de decenii pentru democrație și suveranitate.

„Referințele finale la dorința Beijingului de a folosi „toate măsurile necesare” și identificarea de către acesta a „elementelor separatiste sau forțelor externe” este un semnal îngrijorător privind argumentele pe care le pregătește pentru a justifica acțiunile militare împotriva Taiwanului”, a spus Harrison.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *