Internațional

China încetează exercițiile militare din jurul Taiwanului, dar continuă „pregătirile de război”

China a anunțat că încetează exercițiile militare din jurul Taiwanului, dar a declarat că „antrenamentul și pregătirile de război” vor continua, relatează The Guardian.

Beijingul a făcut acest anunț la scurt timp după ce și-a reafirmat angajamentul, printr-un document politic important, de a folosi forța împotriva Taiwanului dacă nu poate prelua controlul „prin mijloace pașnice”.

Miercuri, un purtător de cuvânt al Comandamentului Teatrului de Est al forțelor armate chineze a declarat că exercițiile au fost finalizate cu succes și „au testat în mod eficient capacitățile de luptă integrate ale trupelor”, potrivit presei de stat, transmite Digi24.

De asemenea, acesta a adăugat că China va continua să monitorizeze strâmtoarea Taiwan, să patruleze regulat zona și să rămână pregătită pentru luptă.

După ce președinta Camerei Reprezentanților din SUA, Nancy Pelosi, a vizitat Taiwanul, săptămâna trecută, Armata Populară de Eliberare a Chinei a lansat exerciții militare de amploare cu muniție reală în șapte zone din apropierea Taiwanului.

Ministrul de externe al Taiwanului, Joseph Wu, a acuzat marți China că folosește exercițiile militare pentru a se pregăti pentru o invazie.

Pelosi a spus că „a meritat” să viziteze Taiwanul.

„Nu putem permite guvernului chinez să izoleze Taiwanul. Nu pot spune ei cine poate merge în Taiwan”, a mai adăugat ea.

Guvernul comunist chinez revendică Taiwanul, ca provincie separatistă a Chinei. Într-o carte albă publicată de presa de stat miercuri dimineață, acesta și-a reiterat hotărârea de a anexa Taiwanul prin forță, dacă mijloacele pașnice nu au succes.

„Vom lucra cu cea mai mare sinceritate și vom depune toate eforturile noastre pentru a realiza reunificarea pașnică”, se arată în versiunea oficială în limba engleză a documentului. „Dar nu vom renunța la folosirea forței și ne rezervăm opțiunea de a lua toate măsurile necesare.”

Documentul oficial nu a dat un termen pentru acest lucru, dar arată: „Nu ar trebui să permitem transmiterea acestei probleme de la o generație la alta”.

Folosirea forței ar fi o „ultimă soluție luată în circumstanțe convingătoare” și nu îi vizează pe „colegii chinezi din Taiwan”, se mai arată în documentul care susține că unificarea este singura modalitate de a evita ca Taiwanul să fie invadat de o altă țară.

Dr Lin Ying-yu, de la Institutul de Afaceri Internaționale și Studii Strategice al Universității Tamkang, a spus că documentul a fost probabil programat să coincidă cu exercițiile militare.

„După zăngănitul de sabie, intimidează verbal. Speră să-i facă pe taiwanezi să răspundă în moduri diferite și să divizeze opiniile”, a spus el.

Dr. Mark Harrison, lector în studii chineze la Universitatea din Tasmania, a declarat că documentul cere taiwaneziloe să renunțe la aspirațiile de decenii pentru democrație și suveranitate.

„Referințele finale la dorința Beijingului de a folosi „toate măsurile necesare” și identificarea de către acesta a „elementelor separatiste sau forțelor externe” este un semnal îngrijorător privind argumentele pe care le pregătește pentru a justifica acțiunile militare împotriva Taiwanului”, a spus Harrison.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *