Internațional

China nu poate fi de încredere ca mediatoare a păcii între Rusia şi Ucraina, avertizează președintele Cehiei

China nu poate fi de încredere ca mediatoare a păcii între Rusia şi Ucraina şi are de câştigat de pe urma prelungirii războiului, a avertizat preşedintele ceh, Petr Pavel într-un interviu publicat marţi, 25 aprilie, de Politico, transmite Agerpres.

Comentariile şefului statului ceh intervin într-o perioadă când Beijingul încearcă să se poziţioneze ca pacificator în Ucraina. China a prezentat recent un document vag pe care ea îl consideră o foaie de parcurs pentru încheierea conflictului. Deşi majoritatea ţărilor occidentale sunt sceptice, alte state, ca Franţa, insistă că Beijingul ar putea juca un rol în tratativele de pace.

Petr Pavel, un fost general care a condus Comitetul Militar al NATO în perioada 2015-2018, a fost neechivoc. Când vine vorba despre Ucraina, a spus el, China vrea doar ceea ce este cel mai bine pentru ea – şi acest lucru, pentru moment, înseamnă mai mult război.

”Cred că este în interesul Chinei să fie prelungit statu quo-ul, pentru că astfel Beijingul poate împinge Rusia către o serie concesii”, a explicat preşedintele ceh.

În opinia sa, China poate obţine petrol ieftin, gaz şi alte resurse din Rusia în schimbul parteneriatului său ”fără limite” cu Kremlinul. ”Este bine pentru China că Occidentul devine probabil puţin mai slab prin sprijinirea Ucrainei”, a mai adăugat Petr Pavel.

Acesta, care şi-a preluat funcţia în luna martie, a afirmat că Beijingul foloseşte războiul din Ucraina pentru a învăţa: ”China trage învăţăminte din acest conflict în fiecare zi. Ea urmăreşte atent ce face Rusia şi cum reacţionează Occidentul”.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *