Externe

China propune Vietnamului o cooperare militară mai strânsă

China doreşte să lucreze cu Vietnamul pentru a întări comunicarea şi cooperarea la nivel înalt între cele două armate, a declarat marţi ministrul apărării, Li Shangfu, într-o întrevedere la Beijing cu omologul său vietnamez, transmite Reuters.

Li a afirmat că situaţia internaţională este haotică şi interconectată, iar securitatea regiunii Asia-Pacific se confruntă cu provocări, a indicat Ministerul Apărării într-un comunicat.

”China şi Vietnam ar trebui să lucreze împreună şi să se unească strâns în noua călătorie a socialismului, apărarea intereselor strategice comune ale celor două state şi aducerea de contribuţii pozitive la pacea şi stabilitatea regionale”, a indicat Li în discuţiile cu omologul său Phan Van Giang.

Li i-a spus acestuia că relaţiile dintre cele două armate s-au dezvoltat bine, şi a adăugat că Beijingul doreşte să le promoveze la un nou nivel.

Întrevederea a avut loc după ce nava militară americană USS Ronald Reagan a făcut duminică o escală în portul vietnamez Danang, a treia a unui portavion american de la încheierea războiului din Vietnam.

Vizita navei americane a avut loc într-un context de tensiuni între China şi Statele Unite în Marea Chinei de Sud, revendicată în mare parte de China, în timp ce cele două puteri îşi dispută influenţa în această regiune cu resurse enegetice importante.

În ultimele săptămâni, Li s-a întâlnit cu comandantul forţelor armate sud-africane şi cu şeful armatei thailandeze, dar nu a discutat cu secretarul apărării al SUA, Lloyd Austin.

Li şi Austin au participat la un summit de securitate în Singapore la începutul lui iunie, însă ministrul chinez a declinat propunerea de a avea o întrevedere.

Li, numit în funcţie în martie, se află pe lista oficialilor sancţionaţi de SUA pentru rolul său într-o achiziţie în 2017 de la cel mai mare exportator rus de armament. China a declarat că doreşte ca SUA să renunţe la sancţiuni pentru facilitarea discuţiilor.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *