Externe

China va construi cel mai mare accelerator de particule din lume

"Planul conceptual final va fi terminat pînă la sfîrșitul lui 2016", a spus Wang Yifang, director al Institutului chinez pentru fizica înaltelor energii — subordonat Academiei chineze de Științe—, în China Daily.

Acceleratorul de particule chinez ar fi astfel de cel puțin două ori mai mare decît cel construit de CERN (Organizația europeană pentru cercetare nucleară) de o parte și de alta a graniței franco-elvețiene. Acesta a permis confirmarea în 2012 a bosonului lui Higgs, particulă elementară considerată cheia de boltă a structurii fundamentale a materiei.

Tocmai bosonul lui Higgs se află în centrul proiectului chinez, acceleratorul vizat de Beijing putînd produce milioane de astfel de particule, mult mai mult decît sutele generate de instalația europeană (LHC), care are o lungime de 27 de kilometri. Cea chineză va avea "de la 50 la 100 de kilometri". "LHC generează bosoni ai lui Higgs alături de multe alte particule. Viitoarea noastră instalație creează un mediu extrem de pur, care produce doar bosoni ai lui Higgs", afirmă Wang Yifang.

Noul accelerator chinez ar putea produce de șapte ori mai multă energie decît cel al CERN, care de curînd aproape că și-a dublat puterea. Cel din urmă și-a atins limitele "în privința nivelului de energie. Pare imposibilă intensificarea semnificativă a energiei în instalația actuală", adaugă omul de știință chinez.

În timp ce măsurile de austeritate au obligat numeroase țări dezvoltate să recurgă la scăderea fondurilor destinate cercetării fără aplicații concrete, China investește masiv în cercetarea fundamentală — dar și aplicată—, intenționînd să devină unul din liderii mondiali în știință, de la biologie la cosmologie.

sursa: moldpres.md

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *