Social

Chirilă: Abrogarea decretului privind politica externă a Moscovei din anul 2012 nu anulează tratatul de bază semnat de R. Moldova şi Federaţia Rusă în noiembrie 2001

Abrogarea decretului privind politica externă a Federaţiei Ruse din anul 2012, în baza căruia era recunoscută suveranitatea Chişinăului în problema Transnistriei, nu anulează tratatul de bază semnat de Republica Moldova şi Federaţia Rusă în luna noiembrie 2001, a declarat, miercuri, 22 februarie, Ambasadorul Republicii Moldova la Bucureşti, Victor Chirilă, pentru Agerpres.

De asemenea, diplomatul a mai precizat că, în conformitate cu articolul 1 al respectivului tratat, Rusia s-a angajat să respecte „inviolabilitatea frontierelor, integritatea teritorială, independenţa politică, reglementarea paşnică a diferendelor, neamestecul în treburile interne”.

„Desigur, autorităţile Republicii Moldova au luat notă de decizia de abrogare a decretului privind politica externă a Federaţiei Ruse din anul 2012. Înţelegem că urmează aprobarea şi publicarea unei noi concepţii de politică externă a Rusiei, pe care o vom examina cu atenţie la Chişinău. Poziţia Republicii Moldova cu privire la reglementarea transnistreană rămâne, însă, aceeaşi, axată pe reglementarea paşnică, prin mijloace diplomatice şi politice, a conflictului”, a mai afirmat Chirilă.

De asemenea, ambasadorul a mai subliniat că Republica Moldova va continua să solicite Federaţiei Ruse respectarea angajamentelor sale internaţionale de retragere necondiţionată a forţelor sale militare staţionate ilegal pe teritoriul Republicii Moldova.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


comentarii

  1. Zau ? Si ce garantie mai prezinta tratatul de baza in conditiile actuale, cand este clara intentia Rusiei ? Bai, baieti si fete, voi va culcati pe o ureche ! In lipsa mijloacelor de contracarare a Rusiei, ziceti ca aveti tratattul de baza. Va spun eu ce sa faceti cu el, sa va stergeti la fund, ca de altceva nu e bun !

  2. Cea mai importanta veste pt Rep Moldova s-a produs: Johannis a declarat ca Romania va sprijini Rep. Moldova in ORICE scenariu si va merge mult mai mult daca va fi necesar. Ce inseamna asta ? Ca daca Rep Moldova este atacata de Rusia, Romania intra in razboi contra Rusiei. Este cea mai importanta stire de mult timp incoace !!! Ramane sa vedem daca Rusia a priceput mesajul !!!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *