ChișinăuPolitică

Chironda e supărat pe pro-rusul Ivan Ceban că străzile din Chișinău nu sunt reparate ca în Timișoara

Viceprimarul Capitalei, restabilit în funcție de instanța de judecată, Victor Chironda, a comparat Capitala și edilul acesteia cu orașul român Timișoara.

Într-o postare pe o rețea de socializare acesta a declarat că deși abordările ambilor primari sunt identice, totuși rezultatele sunt diferite.

”În Chișinău și în Timișoara se repară străzile și trotuarele. În ambele orașe primarii ne țin la curent cu evoluția lucrărilor și fac postări pe fb. 

Dar dacă facem o comparație între abordările celor doi edili, observăm o diferență esențială. 

În Timișoara renovarea străzilor are la bază o viziune clară – crearea condițiilor de mobilitate pentru toate tipurile de utilizatori. Iar lucrările se fac în baza unui proiect de execuție care stabilește soluțiile tehnice și standardele de calitate. 

În Chișinău, reparația străzilor constă în schimbarea învelișului. Adică înlocuirea bordurilor, asfaltului sau pavajului vechi cu altele noi. Iar dacă se fac anumite modificări în parametrii străzii, de obicei ele sunt în favoarea automobilelor, din contul spațiului pietonal. De infrastructura pentru biciclete nu mai vorbesc. Ea nu există. 

Astfel, deși avem procese similare în ambele orașe, în Timișoara renovarea străzilor urmărește sporirea capacității de transit a străzilor, îmbunătățirea condițiilor de mobilitate pentru toți utilizatorii, creșterea nivelului de siguranță a circulației rutiere. Asta aduce valoare adăugată investițiilor făcute. 

În Chișinău însă, scopul lucrărilor este ”aflarea în treabă” și generarea conținutului pentru postările primarului. Investițiile făcute nu aduc valoare adăugată decât funcționarilor care organizează licitațiile și firmelor care le câștigă. Vedeți străzile Bernardazzi sau Sciusev și atrageți atenție la calitatea pavajului. 

Nici pentru o stradă pe care se fac lucrări primăria nu a publicat proiectele de execuție, pentru că ele pur și simplu nu există. Iar fără proiect, calitatea lucrărilor nu poate fi asigurată. 

Da, pe fonul ineficienței lui Chirtoacă, renovările lui Ceban par a fi un succes. Însă ceea ce încearcă primăria Chișinău să ne vândă ca o mare realizare, nu e decât o mare irosire de bani și de oportunități”, a declarat Chironda. 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *