Politică

Chirtoacă a anulat autorizația de construcție a bisericii din fața clădirii Kentford și a mulțumit ziarului TIMPUL

Decizia a fost anunțată, după ce Dorin Chirtoacă a citit investigația ziarului TIMPUL despre adevărate intenții ale omului de afaceri Vladimir Russu.

Cazul bisericii din scuarul Kentford se pare că a luat sfârșit. În pofida faptul că primarul capitalei a susținut ideea construcției unui lăcaș sfânt în piața Dimitrie Cantemir, pentru a da „un plus de valoare arhitecturii orașului”, ieri, edilul a decis anularea proiectului. Hotărârea a fost luată după ce TIMPUL a adus dovezi potrivit cărora omul de afaceri Vladimir Russu ce urma a fi ctitorul bisericii, intenționa de fapt să construiască o necropolă cu 36 de cavouri. Dorin Chirtoacă a citit ieri după-amiază investigația ziarului și a dispus retragerea autorizației de construcție și a certificatului de urbanism. De asemenea, a fost anulat contractul de arendă a terenului din scuar. „Am făcut și noi o serie de verificări și s-a demonstrat că, într-adevăr, în subsol se pregătea a fi construit un etaj întreg de cavouri. Proiectul nu are cum să continue. Biserică este una, iar un cimitir subteran este cu totul altceva”, a declarat primarul.

După cum a informat Dorin Chirtoacă, Vladimir Russu a obținut dreptul de arendă a terenului din scuarul Kentford în urma unei licitații din 2010. Omul de afaceri fusese susținut de Mitropolitul Întregii Moldove Vladimir, care, în 2007, remarca într-o scrisoare adresată autorităților municipale „ideea finanțării de către compania „Accent Investment”, în persoana directorului general Vladimir Russu, a edificării unei biserici cu încăperi destinate petrecerii măsurilor sociale și de caritate pentru locuitorii Chișinăului”. Lăcașul trebuia să îndeplinească funcția de Reședință a Bisericii Ortodoxe din Ucraina. Abia în vara lui 2012, Vladimir Russu s-a prezentat la Primărie pentru a-și prezenta proiectul de construcție a unei biserici, dând de înțeles că aici își va rezerva un loc de veci în calitate de ctitor. Schița de proiect prevedea doar niște paraclise la subsol. În urma investigației TIMPUL, primarul l-a contactat pe Vladimir Russu, care ar fi recunoscut că, într-adevăr urmărea din start să construiască o necropolă. „Din acest punct de vedere vreau să mulțumesc și să felicit echipa ziarului TIMPUL pentru investigația pe care a făcut-o. Este bine că s-au făcut asemenea investigații profesioniste. Nu am avut nevoie să mai discut cu cineva după ce am citit articolul. Am dat telefon și am spus, gata, până aici”, a spus primarul, precizând că arendașul a fost deja anunțat despre anularea contractului.

Amintim că acum o săptămână, mai mulți tineri și reprezentanți ai societății civile au protestat împotriva defrișării unor specii de arbori rari din scuarul de lângă complexul Kentford pentru a face loc unei biserici. Dorin Chirtoacă a declarat ieri că se va renunța definitiv la ideea unei construcții în scuarul respectiv și a promis că proiecte asemănătoare vor fi abordate doar dacă va exista consens în rândul locuitorilor Chișinăului.

TIMPUL a publicat luni o investigație care arăta intenția unui om de afaceri de a construi în scuarul din fața clădirii Kentford o necropolă de lux.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *