Politică

Chirtoacă vs Dodon? Aceeaşi luptă, altă arenă: Consiliul municipal Chişinău

După victoria de duminică a lui Dorin Chirtoacă, „delicateţea” situaţiei create în Consiliul municipal Chişinău devine şi mai evidentă. Vorba e că, dacă renumărarea de mâine nu schimbă radical lucrurile şi nu înclină balanţa în favoarea partidelor din Alianţă, PCRM va deţine majoritatea în Consiliu. Amintim că, după scrutinul din 5 iunie, mandatele de consilier în municipiul Chişinău s-au repartizat după cum urmează: 26 de mandate pentru PCRM, 17 – PL, 7 – PLDM şi un mandat – la PDM.

Astfel, deşi lupta pentru Primărie a fost câştigată, confruntarea electorală s-ar putea transfera pe „poligonul” din Consiliul municipal Chişinău. În opinia experţilor, acest lucru este posibil indiferent dacă Igor Dodon, candidatul comunist învins, devine preşedinte al Consiliului municipal ori îşi păstrează mandatul de deputat. Analistul politic Igor Boţan consideră că „lupta dintre Chirtoacă şi Dodon ar putea continua în Consiliu, în cazul în care fostul candidat comunist ar încerca să devină preşedinte al CMC”. „Această luptă i-ar putea scoate pe tuşă pe veteranii politicii moldoveneşti, Ghimpu şi Voronin”, a menţionat Boţan pentru „Europa Liberă”.

Anatol Ţăranu: „AIE trebuie să dea dovadă de fantezie şi inteligenţă politică”

Solicitat să se pronunţe asupra situaţiei create şi să ne spună la ce soluţii ar trebui să se gândească AIE acum, analistul politic Anatol Ţăranu a declarat că, în acest caz, Alianţa trebuie să dea dovadă de fantezie şi inteligenţă politică. „Când spun inteligenţă politică, mă refer inclusiv la schimbarea legislaţiei sau la reformarea sistemului municipal. Fracţiunea comunistă din CMC este conştientă de faptul că oraşul nu are nevoie de confruntări sterile, ci de o conlucrare eficientă dintre Consiliu şi primar, a spus Anatol Ţăranu. Comuniştii nu mai sunt la guvernare la nivel central. Acum situaţia s-a schimbat cardinal. Avem nevoie de o majoritate eficientă în Consiliu, care să contribuie la realizarea programului primarului general. Comuniştii vor continua să pună beţe în roate primarului, dar haideţi să punem accent pe candidaţii care se bazează pe sentimentul responsabilităţii, nu doar pe sentimentul solidarităţii false de partid”, a menţionat Anatol Ţăranu.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *