Chișinău

Chișinău: Muşcăturile de căpuşe au îmbolnăvit 40 de oameni cu maladia Lyme

Acestea sunt generate de muşcăturile de căpuşe, care sunt active în această perioadă şi care, de cele mai multe ori, sunt infectate cu agentul cauzal al borreliozei. Potrivit informaţiilor furnizate de Centrul municipal de sănătate publică (CSP Chişinău) de la începutul anului la 40 de pacienţi muşcaţi de căpuşe a fost confirmat diagnosticul de infectare cu boala Lyme.

Medicii au examinat 116 exemplare de căpuşe, colectate de specialişti. Dintre ele, 66 au fost testate la prezenţa antigenului virusului encefalitei acariene, acesta fiind depistat în 31 de căpuşe, inclusiv în 18 din 36 colectate din parcul „ La Izvor” şi în 13 din 30, colectate din parcul din Vadul-lui-Vodă. Medicii anunţă însă, că în municipiu nu a fost depistat deocamdată niciun caz de îmbolnăvire cu encefalită acariană. Alte 50 de căpuşe au fost examinate la prezenţa borreliilor. Agentul cauzal al borreliozei a fost depistat în 16 dintre ele.  

Medicii atenţionează că riscul infectării cu borrelii, în cazul muşcăturii de căpuşă infectată, nu poate fi evitat. De aceea, în cazul ieşirii la odihnă în parcuri, păduri, este recomandată utilizarea substanţelor repelente, verificarea periodică a corpului la prezenţa căpuşelor.

I.P. 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *