Actualitate

Chișinăul cere Moscovei să înceteze presiunile și retragerea trupelor din stânga Nistrului

"Am reiterat în cadrul dialogului solicitarea către partea rusă referitor la necesitatea soluționării și depășirii situației existente, precum și excluderii pe viitor a cazurilor de abuz și presiuni asupra cetățenilor moldoveni, inclusiv a oamenilor politici și oficialilor din țara noastră", a spus Tudor Ulianovschi, ministrul de Externe al Moldovei.

De asemenea, în cadrul întrevederii a fost anunţat că ambsadorul ţării noastre, Andrei Neguţă, se întoarce la Moscova. Asta după ce la sfârşitul anului trecut diplomatul a fost rechemat de Chişinăul pentru o perioadă nedeterminată. Au fost abordate şi subiectele ce vizează asistenţa juridică reciprocă privind dosarul spălării de bani prin băncile din Moldova, dar şi procesul de reglementare a conflictului transnistrean.

"Am subliniat că retaragerea trupelor militare şi a muniţiilor Federaţiei Ruse din regiunea transnistreană ar putea reprezenta un punct major în procesul de soluţionare a conflictului. Un pas în această direcţie este decizia luată astăzi privind revenirea la Moscova în următoarele zile a ambasadorului Republicii Moldova în Federaţaia Rusă a domnului Andrei Neguţă", a spus Tudor Ulianovschi, ministrul de Externe al Moldovei.

La rândul său, oficialul de la Moscova a declarat că Rusia este gata pentru un dialog constructiv pe problemele relaţiilor bilaterale.

"Soluționarea conflictului transnistrean necesită noi impulsuri. Discuția care a avut loc în incinta Ministerului de Externe de la Chișinău a confirmat dorința ambelor părți de a rezolva problemele existente pragmatic. Un rol pozitiv l-a jucat întâlnirea dintre miniștrii de Externe rus și moldovean, domnul Lavrov și domnul Ulianovschi, care a avut loc în luna februarie la Munchen", a spus Grigori Karasin, vice-ministrul de Externe al Rusiei.

În ultima perioada, relaţiile între Moldova şi Rusia s-au tensionat. Acum un an, autorităţile de la Chişinău au expediat o notă de protest Moscovei, după ce mai mulţi oficiali din ţara noastră au fost reţinuţi, nemotivat, pe aeroporturile din Federaţia Rusă.

În luna august, vicepremierul rus Dmitri Rogozin a fost declarat persoana non grata în Moldova. Propunerea a venit din partea ministrului de Externe de atunci, Andrei Galbur, care a declarat că oficialul rus a făcut, în ultima perioadă, mai multe declaraţii defăimătoare la adresa ţării noastre.

Totodată, Parlamentul de la Chişinău a adoptat o declaraţie prin care a cerut retragerea trupelor ruse din stânga Nistrului.

Sursa: Publika.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *