Editorial

Chișinăul de la Mihai Viteazul la… Maia Sandu

Maia Sandu a fost, astfel, aleasă în funcția de președinte al Partidului Acțiune și Solidaritate, iar în cadrul unor declarații pentru presă a lăsat să se înțeleagă că formațiunea pe care o conduce ar putea avea un candidat comun cu Platforma DA.

„Un şef de stat, din partea opoziţiei, ar fi un prilej bun pentru declanşarea alegerilor anticipate, pentru că lumea nu va mai putea răbda această clasă politică încă trei ani. Ne aşteptăm ca lupta să fie grea, deoarece guvernarea are toate instrumentele pentru a ne pune beţe în roate. Noi trebuie să mergem până la capăt”, a menționat Maia Sandu.

Neștiind cum se vor termina aceste alegeri prezidențiale, mai exact, cine le va câștiga – puterea, opoziția proeuropeană sau cea promoscovită, este neclar despre ce fel de prilej bun vorbește președintele PAS. Dacă alegerile vor fi câștigate de un ins ca Dodon, rămâne în continuare un „prilej bun” de a organiza alegeri anticipate? Dacă ele vor fi câștigate de reprezentanții opoziției extraparlamentare, proeuropene, acest eveniment este deocamdată unul ipotetic. Se creează senzația că se doresc alegeri anticipate cât situația socio-economică rămâne complicată, chiar dacă prețul plătit pentru intrarea în Parlament a două partide de opoziție (pretinse proeuropene) va fi câștigarea de către partidele promoscovite a majorității din Parlament. În același timp, declarația președintelui PAS trezește altfel de semne de întrebare și pentru că, din toamna acestui an, până la alegerile parlamentare la termen mai rămân doar doi ani. Această perioadă ar putea fi folosită de partidele proeuropene, extraparlamentare pentru a convinge cetățenii că merită votați sau de către Parlament pentru a convinge lumea că nu e dracul chiar atât de negru.

În orice caz, există deocamdată suficiente variabile în legătură cu scrutinul din toamnă pentru a prevedea o eventuală campanie parlamentară anticipată. Graba, cu care președintele PAS încearcă să organizeze alegeri parlamentare anticipate, de parcă ar fi câștigat deja alegerile prezidențiale, ridică anumite semne de întrebare. Fără a încerca o radiografie detaliată a candidaturilor la funcția de președinte al R. Moldova, Maia Sandu face parte din generația de politicieni care are și plusuri și minusuri: pentru unii declarația că, în eventualitatea unui referendum privind Unirea R. Moldova cu România, ar vota „da” este un argument suficient pentru a o susține; pentru alții – prezența ei în Guvernul Gaburici, votat în Parlament de către (PCRM-PDM, PLDM), adică Voronin, Filat, Marian Lupu, este un argument de a privi cu scepticism entuziasmul cu care este creditată ex-ministrul Educației. Ca majoritatea politicienilor din Chișinău, ea rămâne în capcana viziunilor incompatibile ale diverselor segmente ale electoratului. În tentativa de a împăca și „capra și varza”, se creează un discurs atât de plat și plictisitor încât, în curând, până și propriii membri de partid încetează să mai creadă în el. Lipsa unei viziuni strategice de relansare economică, socială, culturală sau morală a societății se observă la toți actorii politici. Nici un personaj politic nu are calitățile necesare pentru un lider veritabil, care ar putea nu doar să atragă unele simpatii (pe rețelele de socializare), dar să fie credibil că, odată ajuns la putere, va face o nouă politică, unde interesele cetățenilor vor fi întotdeauna deasupra intereselor partidului sau chiar a acestui stat.

Absența unei viziuni clare, frica de a spune adevărul, lipsa unei pregătiri academice specifice pentru problemele cu care se confruntă acest stat, plasează dezbaterile și lupta politică într-un cadru de șuetă la colț de stradă. Se discută intens despre cum x sau y este așa sau altfel și prea puțin sau chiar deloc despre cum facem să existe o administrație publică eficientă, cum ajungem de la un sistem educațional sovietic la unul european, cum obținem independența energetică, cum vom ajunge de la un salariu „mediu” de două sute de euro la a avea o clasă medie prosperă, cum trecem de la deputați loiali partidelor, la parlamentari devotați cetățenilor, cum transformăm sectorul agricol ce generează 16% din PIB în timp ce ține ocupat 30 la sută din populație.

Problemele, cu care se confruntă cetățenii și statul, fiind atât de multe și de adânci, nu pot și nu vor fi rezolvate decât prin schimbări radicale, care vor putea fi obținute doar de politicieni hotărâți, bine pregătiți academic și determinați în a spune adevărul, chiar dacă el creează anumite incomodități electorale.

Un pas mic pentru media din R. Moldova – un salt uriaș pentru TIMPUL

Marți, Consiliul Coordonator al Audiovizualului, în cadrul unei ședințe publice, a decis eliberarea licenței Publicației Periodice Timpul de Dimineață pentru postul „10TV”, care va ajunge la telespectatori prin intermediul distribuitorilor de servicii. „10TV” va fi un post de televiziune informativ-analitic, iar emisia va fi constituită din emisiuni autohtone, proprii, dar și preluate de la postul românesc „Nașul TV”. „10TV” va avea un studio la Chișinău și unul la București – o premieră pentru mass-media românească. Grila va include știri, talk-showuri, filme documentare, emisiuni de autori. Membrii CCA au caracterizat proiectul editorial al „10 TV” ca fiind echilibrat, iar decizia de eliberare a licenței a fost votată în unanimitate de cei 9 membri. Licența a fost acordată pentru o perioadă de șase ani. Lansarea unui post TV și retransmisia unui canal românesc este un pas natural pentru TIMPUL, care speră astfel să contribuie decisiv la crearea unui spațiu informațional și comunicațional unic România – R. Moldova.

P.S. TIMPUL, în această săptămână, a scos de sub tipar cartea „Mihai Viteazul” de P. P. Panaitescu. Volumul este un studiu monografic important, dedicat vieții și, în special, activității domnitorului, care a unificat, pentru prima dată, cele trei principate românești. Deși au trecut peste 400 de ani de la Unirea din timpul lui Mihai Viteazul – domnia lui ar trebui să inspire și să servească drept călăuză pentru liderii politici români de pe ambele maluri ale Prutului. Cu acest volum inaugurăm, în cadrul Editurii TIMPUL, colecția „Domnitorii”. Nu ratați șansa să vă completați biblioteca cu o carte de o valoare indiscutabilă, editată pentru prima dată în R. Moldova în același format deosebit, ușor de citit și atractiv, cu care v-am obișnuit.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *