Actualitate

Chișinăul e un oraș modern sau un sat uriaș?

Polina, 65 de ani

Chișinăul desigur e un oraș. Însă nu e modern. Mai are mult până să atingă nivelul acesta. Doar în centrul ai impresia că e o capitală modernă, dar dacă te îndepărtezi spre periferie, e aproape un sat. Orașului îi lipsește ordinea și curățenia. Nici oamenii nu par să-și iubească orașul, pentru că nu fac ordine, nu fac voluntariat pentru binele lui. Se mulțumesc să spună că administrația blocului trebuie să facă totul. Nu există o poziție civică activă față de propriul oraș.

Victor, 21 de ani

Dacă îl comparăm cu alte orașe, mai ales cu cele din Europa, atunci Chișinăul e mai curând un sătuc măricel care abia pornește pe calea modernizării. Avem de lucru la multe capitole. Ca aspect, da, e un oraș, dar după starea generală a lucrurilor e un sat.
Nu-i ajunge curățenie. În orașele europene nu poți intra cu mașina personală în centrul istoric. E mai liber, mai multă liniște. La noi e ca la țară, prin centru trec tractoarele, nu-s spații de parcare. În rest e satisfăcător.

Vitalie, 34 de ani

Mai avem de lucrat pentru ca să avem un oraș modern. Nu-i ajunge curățenie și un gospodar bun. Lucrul primarului este greu, dar el trebuie să se priceapă în construcții, drumuri etc. Acum se schimbă ceva, dar foarte greu. În timpul în care a fost Chirtoacă, eu cred că se putea de făcut mai multe. Ar trebui să fie suficiente coșuri de gunoi, iar cei care aruncă gunoiul pe stradă, să fie amendați. Locuitorii desigur trebuie să se implice în rezolvarea problemelor, dar cred că totul pornește de la administrație.

Vladimir, 47 de ani

Nu cred că putem să formulăm astfel întrebarea, decât doar dacă stăm la o bere în compania unor prieteni. Dacă e să vorbim serios, atunci Chișinăul nu e nici un oraș mare, nici sat. E o localitate care abia se dezvoltă. Mai are mult până să fie un oraș modern.
Cred că îi lipsește cultura. Trebuie să treacă câteva generații până oamenii vor își vor schimba mentalitatea post-sovietică și se vor integra în albia valorilor occidentale, ca să înțeleagă ce înseamnă cu adevărat dezvoltare. Alături de cultură, paralel merge și nivelul de viață. Cu cât nivelul de cultură e mai mare, cu atât e mai bun nivelul de viață.

Constantin, 72 de ani

Chișinăul e așa și așa. Nu cred să găsești undeva în Europa așa oraș murdar. Nu învinuiesc pe nimeni, pentru că suntem săraci. Ce să arătăm cu degetul la alții, dacă singuri nu lucrăm. Oare europenii trebuie să vină să ne arate că trebuie să aruncăm țigara în coșul de gunoi? Noi singuri suntem de vină de mizeria din oraș.

Janeta, 64 de ani

Nu aș spune că un sat mare. Eu locuiesc aici de mulți ani. Chișinăul era foarte frumos și verde. Acum s-au construit blocuri noi, e mai multă mizerie și această frumusețe a dispărut.

Diana, 22 de ani

E un sat mare, comparativ cu alte orașe. Am fost peste hotare, văd o mare diferență. Multe trebuie de schimbat, drumurile, în primul rând, blocurile, parcurile.

Leonid, 28 de ani

În primul rând, trebuie să înțelegem ce este orașul. Dacă e vorba de o aglomerație de oameni, de o anumită infrastructură, atunci Chișinăul e fără îndoială un oraș. Cei care spun că e sat, probabil că au în vedere mentalitatea celor care locuiesc aici.

Sergiu, 21 de ani

În comparație cu orașele moderne europene Chișinăul e înapoiat. De exemplu, nu sunt piste pentru bicicliști. Nici șoferii nu respectă cicliștii. Nu mai vorbesc de aspectul orașului și drumuri. În centrul poate e oleacă mai curat, dar în alte regiuni e cu totul altfel.

Victor, 20 de ani

Oamenii din Chișinău, în genere, cultură nu au, de aceea nu au cum să se schimbe lucrurile. Mentalitatea e alta. În loc să mergem la teatre, la concerte de calitate, noi, cum vin sărbătorile sau zilele de odihnă, fie stăm acasă, fie mergem la frigărui.

Maria, 26 de ani

E un oraș mic. Stăm prost la capitolul inteligența și educația oamenilor. Sunt foarte mulți care își permit să arunce pe jos, să se comporte urât. Chișinăului nu-i ajunge nu numai inteligență, dar și un aranjament corect și un gospodar mai bun. Multe lucruri nu se fac eficient. Chiar vorbind de drumuri, acestea mai curând se cârpesc, decât se repară cu adevărat. Sunt multe neajunsuri. Am fost în Polonia, Marea Britanie, Italia și, desigur, în comparație cu aceste state, R. Moldova are încă multe de făcut. Chișinăul e un oraș frumos, dar sunt multe lucruri care trebuie schimbate.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *