Social

Chișinăul găzduiește cea de-a X-a ediție a Congresului Diasporei. Maia Sandu: „Vă mulțumesc că faceți în fiecare august Moldova întreagă și plină de bucurii”

Circa 300 de cetățeni ai Republicii Moldova, stabiliți peste hotare, s-au întrunit astăzi la Chișinău la cea de-a X-a ediție a Congresului Diasporei, pentru a discuta cu reprezentanții autorităților despre problemele cu care se confruntă, eventuale soluții pentru acestea și despre cum cetățenii noștri din străinătate pot contribui la proiectele de dezvoltare a țării, transmite MOLDPRES.

Evenimentul a început cu onorarea imnului Republicii Moldova, imnului Uniunii Europene și a Horei prieteniei, intonate de către copii din studioul muzical – coral „Lia-Ciocârlia”, de la Centrul pentru copii și Tineret „Artico”.

Ulterior, participanții au fost salutați de pe scena de la Palatul Republicii de către președinta Maia Sandu.

„Bine ați revenit acasă, dragi cetățeni din diasporă. Luna august este perioada cu cele mai mari emoții pentru marea majoritate a familiilor din țara noastră. Este perioada revederilor, în care multe dintre familiile noastre sunt din nou împreună. Vă mulțumesc că faceți în fiecare august Moldova întreagă și plină de bucurii. Vă mulțumesc că continuați să-i ajutați pe cei de acasă, pentru că țineți Moldova în suflet, pentru că o promovați”, a afirmat Maia Sandu.

De asemenea, șefa statului a menționat că pe parcursul ultimului an, au fost întreprinse mai multe acțiuni pentru a soluționa unele probleme semnalate anterior de concetățenii din diasporă. Totodată, ea a recunoscut că mai există încă foarte multe lucruri de făcut în ceea privește îmbunătățirea calității serviciilor pentru cetățenii de acasă și cei din diasporă, accelerarea procesului de semnare a acordurilor de protecție socială cu alte state și de recunoaștere a diplomelor de studiu.

Vicepremierul Nicu Popescu, ministru al Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE), a afirmat că evenimentul este o ocazie de a discuta despre rolul esențial pe care diaspora îl are în procesul de dezvoltare a țării, în special în condițiile în care țara noastră „se află într-un moment crucial din istoria sa, în ultimul an fiind întreprinși pași fermi pe calea aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană”. Șeful diplomației de la Chișinău a spus că autoritățile depun eforturi pentru a îmbunătăți calitatea serviciilor consulare pentru cetățenii țării noastre aflați peste hotare, iar în prezent se lucrează la elaborarea unui program de tipul „e-consulat”, care ar putea fi definitivat până în primăvara anului viitor.

La eveniment au fost prezenți cetățeni ai Republicii Moldova stabiliți în diferite state ale lumii, inclusiv Italia, Franța, Marea Britanie, Canada, SUA. Congresul poate fi urmărit și online de către conaționalii de peste hotare, care au posibilitatea totodată să adreseze întrebări și să participe la panelurile de discuții din cadrul evenimentului.

Participanții la Congresul Diasporei au putut admira pe holurile Palatului Republicii expoziția „Dor de casă”, semnată de artistul plastic Veaceslav Șalaru, stabilit în Irlanda, și expoziția „Vise din cealaltă Basarabie”, a artistei Galina Vieru.

Congresul Diasporei se desfășoară în cadrul Zilelor Diasporei, organizate în perioada 18-19 august la Chișinău. Mâine, țara noastră va găzdui Diaspora Business Forum.

img23006546
img23006546
img23006546
img23006546
img23006546
img23006546
img23006546

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *