Actualitate

Chișinăul interzice ca în stânga Nistrului să fie importate alte medicamente decât cele autorizate

Luni, 5 septembrie, Biroul de reintegrare a organizat o nouă reuniune a experților pentru ocrotirea sănătății, cu participarea coordonatorilor grupurilor de lucru, a reprezentanților politici în procesul de negocieri pentru reglementarea transnistreană din partea Chișinăului și a exponenților companiilor licențiate în domeniul farmaceutic, transmite Jurnal.md.

Tema discuțiilor a vizat autorizarea importului de medicamente ce nu sunt incluse în nomenclatorul național de specialitate și dificultățile întâmpinate de către distribuitorii din domeniul farmaceutic ce au intenția de a le introduce în regiunea transnistreană.

Astfel, în cadrul ședinței au fost reiterate procedurile și exigențele ce se impun a fi respectate în acest sens, inclusiv din perspectiva conformării la standardele de calitate, eficiență medicală și de securitate pentru sănătatea oamenilor, cu luarea în considerare a rigorilor Uniunii Europene și a Organizației Mondiale a Sănătății la care Republica Moldova a aderat, mai ales în contextul obținerii statutului de țară candidat pentru aderarea la Uniunea Europeană.

De asemenea, a fost evocat faptul că rezolvarea durabilă și viabilă a problemei autorizării medicamentelor esențiale poate avea loc o dată cu uniformizarea nomenclatoarelor și a protocoalelor medicale pe întreg teritoriul țării, or, potențiale mecanisme cu caracter provizoriu nu sunt în măsură să soluționeze în mod complex și definitiv dificultățile existente.

S-a precizat că ședințele Comisiei Medicamentului se convoacă de câteva ori lunar, se examinează minuțios fiecare dosar, iar în ultimele 6 luni companiilor-solicitante din regiune le-au fost emise peste o mie de autorizații de import a medicamentelor, nefiind constatate cazuri de refuz pentru solicitările ce aveau ca destinație aprovizionarea instituțiilor de învățământ și a centrelor medicale din regiune.

Consultările și dialogul pe acest subiect vor continua la următoarele întrevederi ce vor fi stabilite în regim de lucru.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *