Actualitate

Cifrele sunt clare! Fără AUR, pro-rușii vor obține majoritatea în Parlamentul R. Moldova

Newsmaker a publicat astăzi cifrele unui sondaj realizat pentru un partid politic. În unul din ele AUR n-ar trece pragul electoral, iar cifrele ar arata catastrofal pentru viitorul R. Moldova: PSRM (31 mandate) + Usatîi (12 mandate) + Șor (8 mandate), în total 51 de mandate. Riscul revenirii forțelor pro-ruse la putere, este mai mare ca niciodată, iar un potențial succes al stângii ar anula totalmente victoria zdrobitoare obținută de Maia Sandu în fața lui Igor Dodon.

Dan Dungaciu, a explicat ieri la TVR Moldova, că un singur partid are șanse minime să atragă 100% din electoratul pro-european care este destul de pestriț. Pe o parte se află pro-europenii centriști, care înainte votau cu PDM, pe de altă parte se află pro-europenii moldoveniști din fostul PLDM, acum PAS, și îi mai avem pe pro-europenii cu viziuni patriotice pro-românești. Este imposibilă construcția unui mesaj unic care în același timp să îmbine toate aceste curente și să-i motiveze pe votanții lor să iasă la vot. Pot exista excepții, precum a fost turul II al alegerilor Prezidențiale, dar alegerile Parlamentare au o logică complet diferită.

Anterior, această realitate electorală a fost corect exploatată de AIE (PLDM-PD-PL) care captau maximum posibil din acest segment electoral. Din fericire, în aceste alegeri, în locul AIE, pro-europenii pot forma o alianță post-electorală, fără Diacov, Lupu sau Plahotniuc.

Același cifre publicate de Newsmaker, ne arată și un alt sondaj, unde AUR trece pragul electoral. Cele minim 5 voturi + redistribuiri ale AUR alături de cel puțin 47 de mandate ale PAS, ne fac convinși că R. Moldova că va avea cea mai curată majoritate post-electorală din istoria ei. Niciodată nu au fost doua partide de factură nou, chiar dacă ambele au și câteva fețe mai vechi, atât de aproape să dețină majoritatea.

Amintim că TIMPUL a publicat luni un alt sondaj intern unde PAS are 47% iar AUR 7.6%. Toți analiștii politici spun că votul diasporei va fi decisiv în această campanie, iar după cum se știe, AUR în alegerile Parlamentare din 5 decembrie a fost votat de peste 60 000 de români cu dublă cetățeniei, lucru care ne face să credem că AUR va fi al 2-lea cel mai votat partid din Diaspora după PAS și va depăși cu mult pragul electoral.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *