Timpul Liber

Plante de curățat în octombrie: Sfaturi de la un grădinar experimentat

Tunderea este un tip de muncă importantă și responsabilă în grădină. O tăiere corectă și la timp modelează aspectul, creșterea și înflorirea plantelor, în timp ce o tăiere incorectă și intempestivă le poate distruge.

Întreținere
Pe măsură ce zilele se scurtează și temperaturile încep să scadă, multe plante se pregătesc pentru perioada de repaus de iarnă. Septembrie este o lună cheie în calendarul de grădinărit, marcând trecerea de la vară la toamnă. Tunderea în septembrie poate fi benefică, dar, la fel ca în august, este important să înțelegeți nevoile fiecărei plante.

Expertul în plante Ash Reid a declarat pentru Express.co.uk care sunt plantele care ar trebui neapărat să fie tăiate la începutul toamnei pentru a se asigura că vor produce flori abundente în primăvară.

Trandafiri

Septembrie este “momentul potrivit” pentru a tăia trandafirii arbustivi, pentru a modela planta și pentru a îndepărta lemnul vechi, bolnav și uscat. Cu toate acestea, soiurile mai fragede sau cele care sunt încă în floare este mai bine să fie lăsate neatinse până la primăvară.

Arbuști cu flori de vară
Mulți arbuști al căror sezon de înflorire s-a încheiat până în septembrie au nevoie de o tăiere ușoară. Aceasta poate stimula o nouă creștere și poate încuraja o înflorire mai puternică anul viitor.

Plante perene
Pe măsură ce florile se estompează, unele plante perene pot fi tăiate. Acest lucru favorizează un aspect ordonat al grădinii și poate declanșa uneori o a doua înflorire, deși nu foarte luxuriantă.

Copaci cu frunze caduce
Expertul a spus că luna septembrie poate fi un moment excelent pentru a tăia orice arbore de foioase care nu poartă, deoarece mișcarea sevei încetinește, iar copacul se pregătește pentru iarnă. Acest lucru înseamnă mai puțin stres din cauza tăierii și mai puține șanse de transmitere a bolilor.

Tulpinile și vițele de zmeură

Ash recomandă tăierea tulpinilor de zmeură până la nivelul solului imediat ce acestea nu mai dau fructe în lunile de toamnă. Acest lucru ajută planta să își concentreze energia pe creșterea de anul viitor. Dacă cultivați struguri, septembrie este momentul să tăiați. Procedând astfel, direcționați energia plantei către struguri, mai degrabă decât către creșterea inutilă a frunzelor.

Ce plante nu trebuie tăiate

Arbuștii cu flori de primăvară nu ar trebui tăiați în septembrie, deoarece aceștia au făcut deja muguri, iar tăierea va însemna tăierea florilor de anul viitor.
În mod similar, dacă aveți plante sensibile la frig, o tăiere puternică poate stimula o nouă creștere care va fi deosebit de vulnerabilă la îngheț.

Cel mai important este să vă observați plantele și să le tăiați cu intenție și înțelegere. Tunderea este o artă, dar și o știință, iar cu cât știți mai multe despre plantele dumneavoastră, cu atât mai frumoasă va fi grădina dumneavoastră.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *