Actualitate

Cinci raioane din R. Moldova vor primi granturi din fonduri UE pentru dezvoltarea serviciilor pe bază de biomasă

Proiectul va acorda din fonduri europene granturi în mărime de o sută de mii de euro pentru cinci raioane selectate. Banii urmează să fie investiţi în dezvoltarea serviciilor de parteneriate publice private, cu asistenţă tehnică şi financiară în elaborarea studiilor de fezabilitate.

Fiecare autoritate publică de nivelul II va indica în setul de documente lista clădirilor publice ce urmează a fi conectate la sisteme de încălzire pe biomasă. Edificiile propuse pentru trecerea la noul serviciu de parteneriat public privat trebuie să corespundă mai multor cerinţe – să aibă o suprafaţă încălzită mai mare de 500m2, peste o sută de beneficiari şi un potenţial de funcţionare mai mare de zece ani etc.

Modelele de parteneriat public privat în producerea şi livrarea agentului termic pe bază de biomasă sînt pe larg utilizate în UE şi prezintă o serie de avantaje pentru administraţiile locale. Or, acestea sînt scutite de procedurile pentru achiziţia biocombustibilului, asigurarea calităţii acestuia şi deservirea centralelor termice. Toate aceste responsabilităţi vor reveni agentului economic care, în bază contractuală, va asigura serviciile de încălzire în localurile publice.

Proiectul „Energie şi Biomasă”, etapa a II-a, este realizat în perioada 2015-2017 şi are un buget de 9,4 milioane de euro. Finanţarea programului revine Uniunii Europene, iar de implementare se ocupă Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare. 

sursa: moldpres.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *