Moldova

Cine ameninţă securitatea naţională a R. Moldova?

„În ultimul timp, institutul nostru încearcă să abordeze aspecte ale problematicii sociopolitice şi relaţiilor internaţionale. Acestea reprezintă puncte de reper în examinarea problemelor de ordin stringent. Problematica securităţii naţionale – tema dezbaterilor de astăzi – necesită o fundamentare de ordin ştiinţific", a menţionat la deschiderea manifestării dr. hab. Victor Moraru, directorul institutului.

În mesajul său de salut, acad. Gheorghe Duca, preşedintele AŞM, a felicitat participanţii prezenţi la Academie cu începerea conferinţei ştiinţifice, pe oaspeţii sosiţi din România, Ucraina, Spania şi le-a urat tuturor succese la realizarea programului ei de lucru. În particular, vorbitorul a subliniat oportunitatea trecerii de la declaraţii la recomandări concrete pe domenii, care ar ajuta guvernarea în elaborarea politicilor de stat. Dintre obiectivele recente, realizate de savanţi cu privire la securitatea economică, preşedintele AŞM a menţionat Concepţia de dezvoltare a antreprenoriatului inovaţional şi cele 100 de inovaţii şi tehnologii performante ale cercetătorilor autohtoni, în baza cărora ar putea fi organizate noi întreprinderi mici şi mijlocii. Această experienţă e cunoscută de toată lumea – forţa motrice a oricărei economii este antreprenoriatul, a specificat în încheiere acad. Gheorghe Duca.

Viceprim-ministrul Victor Osipov, responsabil pentru reintegrarea ţării, a evidenţiat eforturile Institutului Integrare Europeană şi Ştiinţe Politice al AŞM în identificarea unor probleme ce ţin de securitatea ţării, ceea ce este extrem de important. „Guvernarea are nevoie de analize şi sondaje politice. Dar, totodată, trebuie să cunoaştem de ce resurse şi capacităţi umane dispunem, care este calea, metodologia, ce instrumentele ştiinţifice şi economice vom aplica în realizarea obiectivelor propuse. Guvernarea are mandatul delegat de societate şi ea va ţine cont de aceste recomandări” a mai spus el.

În continuare, s-a desfăşurat sesiunea plenară, în cadrul căreia au prezentat rapoarte ştiinţifice dr. Victor Juc, Institutul Integrare Europeană şi Ştiinţe Politice al AŞM; prof. univ. dr. Constantin Moştoflei, Bucureşti, România; prof. I.M. Varzari, Kiev, Ucraina; prof. univ., dr. hab. Victor Saca, Universitatea de Stat din Moldova ş.a. Astfel, primul vorbitor, dr. Victor Juc, în raportul „Oportunităţi şi alternative de consolidare a securităţii naţionale a Republicii Moldova” a menţionat că securitatea naţională a ţării noastre este supusă permanent ameninţărilor, riscurilor şi vulnerabilităţilor, ele fiind alimentate de mai mulţi factori. Unii dintre ei: Republica Moldova este tratată de Federaţia Rusă ca un spaţiu al zonei sale de influenţă şi interes geopolitic, ea dispunând de mai multe pârghii de presiune şi intimidare; tergiversarea soluţionării definitive a conflictului transnistrean constituie un impediment esenţial în libertatea de acţiuni şi în realizarea intereselor naţionale ale ţării; dependenţa unilaterală de o singură sursă de aprovizionare cu agenţi energetici; orientarea aproape unilaterală spre pieţele tradiţionale de desfacere a mărfurilor şi produselor din Republica Moldova etc. În acest context, raportorul a punctat şi recomandări, reieşind din studiile efectuate, care ar putea contribui la ameliorarea situaţiei descrise.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *