Editorial

Cine comandă publika execuţie…

Mă explic. În ajun, la aceeaşi emisiune fusese invitat liderul PLDM, V. Filat. Am înţeles din start în ce scop a fost invitat – pentru a fi adulat şi tămâiat public. „Moderatoarea”, felină dulce şi duios şoptitoare cu Filat, s-a reîncarnat într-o reptilă veninoasă şi fioros sâsâitoare cu Ghimpu. Până într-un anumit punct e treaba lor – şi a televiziunii, şi a moderatoarei. Treaba lor cu banii lor şi cu ratingul lor… Dar până la un punct…

Ceea ce am văzut miercuri seară la Publika tv poate fi urmărit doar la „Animal Planet” – mă refer la scenele sângeroase cu haite de şacali care atacă un bivol bătrân şi bolnav. (Realizatorii emisiunii au făcut totul ca să-l „execute” pe Ghimpu. Ochii „executanţilor” străluceau de bucurie când reuşeau să-l încurce pe Ghimpu.) Nu sunt avocatul sau consilierul lui M. Ghimpu. E vina sa că s-a lăsat prins în cursă şi a încercat să apere o cauză străină – partajarea pe principii politice a funcţiilor publice. Fireşte, acest principiu e o anomalie, dar nu Ghimpu a fost principalul beneficiar al acestei partajări.

… La emisiunea din ajun, Filat şi-a pus în valoare toate calităţile sale excepţionale de jucător politic fără obraz, sforar de meserie şi manipulator care a studiat bine psihologia oponenţilor săi şi ştie cum şi unde să lovească.

Şi totuşi, cine a privit ultimele apariţii publice ale lui Filat şi Ghimpu, în special cele de la Publika tv, a înţeles, cred, lucrul cel mai important: premierul Vlad Filat este o natură profund conflictuală, tipul omului care nu poate trăi fericit dacă nu e certat cu toată lumea. Filat nu e omul coaliţiilor şi alianţelor. E lupul care-şi sfâşie haita, dacă nu o poate domina. Asta e problema R. Moldova în ultimii doi ani – V. Filat. Atâta timp cât Filat va fi actor politic important, R. Moldova nu se va mişca înainte.

Acest adevăr, fără să vrea, l-a demonstrat tentativa de linşaj (mediatic) şi execuţie (publikă) a lui Ghimpu de către cei ce răsuflă fierbinte în casca „moderatoarei” de la „Fabrika”. Mulţumesc frumos, Publika tv! Mândreşte-te, Moldovă, că ai televiziune. Şi „moderatoare” pe potrivă. Dar la „moderatoare” mai revenim – ea însăşi ne roagă acest lucru…

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *