Actualitate

Cine e mai mare în R. Moldova: Babenko sau Constituţia?!

Filmul întregii „convorbiri” cu administraţia Universităţii Slavone îl puteţi viziona pe site-ul www.curaj.net, iar titlul său ar fi trebuit să pună în mişcare întreaga breaslă gazetărească din R. Moldova: „Oleg Brega, snopit în bătaie la Universitatea Slavonă”. În momentul în care jurnalistul a intrat cu camera de filmat pe teritoriul universităţii, directorul executiv, Andrei Babenko, şi alţi trei angajaţi au tăbărât peste Oleg Brega, declanşând un adevărat război – jurnalistul a fost agresat verbal şi fizic, iar în cele din urmă sechestrat. Se pare că nici studenta nu a reuşit să obţină actele, în orice caz, din înregistrarea video se vede clar cum aceasta iese cu lacrimi în ochi din cabinetul şefilor US. La întrebările jurnalistului de ce un reprezentant al presei este maltratat în acest mod, Andrei Babenko a replicat că… nimeni nu are dreptul să intre şi să filmeze pe teritoriul universităţii, deoarece aceasta este „ceastnaia sobstvennosti” (proprietatea privată) a lui. De menţionat şi faptul că directorul executiv al US nu a scos niciun cuvânt în română, motivând, pe un ton iritant, că nu cunoaşte limba de stat şi că e prea bătrân pentru a o mai învăţa.

Nu este pentru prima oară când presa scrie despre matrapazlâcurile de la Universitatea Slavonă. Anul trecut, ziarul TIMPUL a publicat două materiale (le reluăm în numărul de astăzi, vezi pag. 4-5) în care semnalam despre neregulile de la această instituţie. În unul din ele era vorba despre situaţia umilitoare în care s-au pomenit studenţii absolvenţi ai US, cărora le-au fost eliberate diplome fără ştampile. Într-un alt material, ne refeream la modul în care erau administraţi banii studenţilor la US de către conducerea universităţii, din care fac parte doi membri ai familiei Babenko – tatăl, Andrei Maksimovici Babenko, deţine postul de director executiv, iar fiul, Oleg Babenko (fostul viceministru al Educaţiei şi deputat comunist) este preşedintele Consiliului de fondatori al universităţii.

Din păcate, pe marginea celor două materiale publicate anul trecut de ziarul nostru nu s-a autosesizat nicio instituţie a statului. Astăzi, Redacţia TIMPUL a difuzat o declaraţie în care a luat atitudine faţă de noul scandal de la US, exprimându-şi speranţa că, de această dată, organele competente îşi vor exercita funcţiile cu mai multă responsabilitate.

Au rămas stupefiaţi de acest incident şi mai mulţi tineri, care au organizat, ieri, un flashmob în faţa Universităţii Slavone în semn de protest faţă de agresarea şi sechestrarea lui Oleg Brega de către Babenko şi subordonaţii săi. Nici de această dată nu au lipsit incidentele. Un gardian a agresat manifestanţii şi a sechestrat o cameră de filmat. Ulterior, când poliţia a ajuns la faţa locului, gardianul a întors faţă de poliţist camera protestatarului, dar fără cardul de memorie. De asemenea, o tânără protestatară a fost agresată de acelaşi gardian.

Oare ce ar trebui să se mai întâmple pentru ca organele abilitate ale statului să fie motivate să acţioneze cu fermitate în apărarea drepturilor constituţionale ale cetăţenilor lor? În sfârşit, suntem îndreptăţiţi să repetăm întrebarea din titlul materialului – cine e mai mare în R. Moldova: Babenko sau Constituţia? 

Declaraţia lui Oleg Brega pentru TIMPUL:

„Babenko şi complicii săi trebuie pedepsiţi penal”

Cel mai important e că acel funcţionar (Andrei Babenko – n.r.) a încălcat drepturile fundamentale ale omului, agresându-mă fizic, limitându-mi dreptul la informaţie, sechestrându-mă şi după aceea, înjurându-mă şi agresându-mă verbal.

E mai puţin important faptul că el nu vorbea româneşte şi a reacţionat violent atunci când i-am cerut să vorbească în limba oficială a statului. Ar fi regretabil dacă conflictul din unul de drept comun, penal, ar degrada într-un conflict interetnic. Cred că e un caz penal, întâi sub aspectul sechestrării mele ca persoană şi violentării mele ca jurnalist.

Am reclamat cazul la poliţie, am de gând să le dau toate înregistrările video şi să insist să se facă o anchetă rapidă, corectă şi în conformitate cu Legea. Cred că e caz penal şi el (Andrei Babenko – n.r.), împreună cu ceilalţi trei complici ai lui, trebuie pedepsiţi penal. Sau, cel puţin, să fie pedepsiţi cei doi care au fost mai agresivi. Şi voi cere şi despăgubiri, pentru că mi-au distrus camera.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *