Externe

Cine erau românii care au murit în timp ce treceau ilegal granița în SUA. Urmau să fie deportați în aceeași zi

Una dintre cele două familii care au murit încercând să treacă în Statele Unite de pe râul St. Lawrence urma să fie expulzată din Canada săptămâna trecută, spune avocatul familiei.

Trupurile a opt migranți au fost scoase săptămâna trecută din apele din porțiunea teritoriului Akwesasne Mohawk din Quebec, în apropiere de granița dintre Canada și SUA. Victimele aparțineau la două familii: familia Chaudhary, din India, și familia Iordache, din România. Printre aceștia din urmă se numărau și doi copii mici, ambii născuți în Canada.

Peter Ivanyi, avocatul care reprezintă familia Iordache, a declarat că Florin și Cristina Zenaida Iordache, ambii în vârstă de 28 de ani, au aflat recent că nu mai au nicio posibilitate de a rămâne în Canada. Cuplul urma să fie expulzat din Toronto miercurea trecută, notează theglobeandmail.

În schimb, se crede că familia de patru persoane s-a îmbarcat pe o barcă în Quebec, în încercarea de a intra ilegal în SUA. Cadavrele lor, împreună cu cele ale soților Chaudhary, au fost descoperite joi. O altă persoană, Casey Oakes – un membru al comunității Akwesasne despre care familia și prietenii spun că era implicat în traficul de persoane – este încă dispărută.

“Niciunul dintre noi nu poate privi în mintea lor de ce ar fi întreprins o călătorie atât de periculoasă”, a spus dl Ivanyi despre familia Iordache. “Dar trebuie să cred că a fost pentru a asigura siguranța copiilor lor”.

Avocatul din Toronto a început să lucreze pentru prima dată cu Florin și Cristina atunci când au ajuns în Canada în 2018. Cuplul locuia în zona Toronto și avea doi copii, ambii născuți în Canada: un copil de doi ani și unul de un an.

De atunci, a spus dl Ivanyi, familia a depus mai multe cereri de ședere în Canada pe motiv că se temea de persecuție ca romi în România. Romii s-au confruntat dintotdeauna cu discriminarea în întreaga Europă, inclusiv în România, unde reprezintă una dintre cele mai mari minorități etnice.

“Nu cred că aveau de lucru cu normă întreagă acasă. Iar copiii lor nu aveau perspectiva de a merge la școală, de a primi îngrijiri medicale sau ceva de genul acesta”, a declarat dl Ivanyi.

Avocatul l-a descris pe tatăl, Florin, ca fiind “foarte inteligent” – o persoană care părea mult mai în vârstă decât cei 28 de ani pe care îi avea.

“Întotdeauna am simțit că viața l-a împovărat cu adevărat”, a spus dl Ivanyi. El a spus că Florin era preocupat în special de cei doi copii ai săi.

“Viitorul lor îl consuma. Era disperat să încerce să încerce să ofere familiei sale – și cel mai important, celor doi copii mici – un viitor sigur”.

Familia a depus ultima încercare de a rămâne în Canada anul trecut, solicitând o evaluare a riscului de pre-expulzare (PRRA) la Immigration, Refugees and Citizenship Canada – un proces conceput pentru cei care cred că viața lor este în pericol sau că sunt în pericol de tortură, persecuție sau pedepse crude și neobișnuite dacă se întorc în țara lor de origine.

Însă luna trecută, soții Iordache au primit o notificare din partea IRCC că cererea lor a fost respinsă. Familia a depus imediat o cerere de apel, a declarat dl Ivanyi, dar procesul nu îi protejează între timp pe solicitanți de deportare.

Visul american este încă puternic, aceasta rămâne pentru această populație o destinație mult mai atractivă decât Canada.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


comentarii

  1. Nu au ciori destule in usa, trebe sa vina si alea din canada??? Eu sunt stabit in sua, parintilor mei din rrromanistan turda le -au fost luati cu forta 32.000 euro pentru reparatii de o zi la acoperisul casei, pe care de fapt l-au stricat. Ciorilor, din turda, inca nu stiti ce va asteapta! Si cat ma bucur ca dati ortu popii , pisamas pe mormintele voastre! Cand voi veni, va voi anunta, ca sa va fie frica. Am cate o grenada pentru fiecare! Stefi draga, gaboras de turda, te pup, esti primul vizat, dar vei fi ultimul achitat! Pentru ca te iubesc, esti omul meu!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *