ActualitateExterne

Cine este mare favorit și cum va influența votul aderarea la Schengen

Alegerile parlamentare de duminică din Austria sunt determinante pentru poziția Vienei cu privire la viitorul UE, care se transformă într-un un nou punct de insecuritate în Europa. Bulgaria și România, la rândul lor, urmăresc votul cu mare atenție, deoarece, cel puțin oficial, este singura țară cu rezerve cu privire la apartenența cu drepturi depline a celor două țări balcanice la Schengen. Cu toate acestea, în funcție de viitoarea guvernare a Austriei, sunt posibile schimbări în atitudinea țării față de Rusia, sprijinul pentru Ucraina, migrația și alte probleme.

 

O coaliție, dar ce fel?

Potrivit sondajelor de opinie, alegerile vor fi câștigate probabil de Partidul Libertăţii din Austria (FPÖ), pro-rus, de extremă dreaptă, condus de Herbert Kickl.

Cu toate acestea, nu va putea forma un guvern și Austria va fi, cel mai probabil, guvernată de o coaliție. Întrebarea decisivă pentru formarea acesteia este cu sau fără FPÖ. Cel mai probabil se va ajunge la o alianță între Partidul Popular Austriac (ÖVP), de guvernământ, al cancelarului Karl Nehhammer, și Partidul Social Democrat din Austria (SPÖ). Dacă va fi necesar, la guvernare pot intra și Verzii, și NEOS. Există și un al doilea scenariu pentru o coaliție, dar acesta este puțin probabil.

Dacă Partidul Libertății din Austria (FPÖ) câștigă cu un avans mai mare, rămâne la latitudinea Partidului Popular Austriac (ÖVP) să formeze o coaliție cu acesta, dar asta va implica probabil alegerea unui nou lider de partid care să-l înlocuiască pe actualul cancelar al țării, Karl Nehammer, pentru că este ferm că nu va coopera cu Kikle.

Campania

Campania a fost întreruptă de inundațiile care au lovit Austria cu două săptămâni înainte de alegeri. Toate celelalte probleme au trecut în plan secundar, dar anterior subiecte precum migrația și azilul dominau dezbaterea politică. Inflația este încă o problemă care găseşte adepţi. În rest, sănătatea și problemele sociale sunt în centrul dezbaterii politice.

FPÖ poate deruta UE

Vesela Cerneva, director adjunct al Consiliului European pentru Politică Externă, a comentat că va fi foarte important pentru Bulgaria ca Austria să reușească să formeze un guvern pro-european. Potrivit acesteia, pozițiile europene ale țării pe teme majore se pot schimba radical după alegeri, iar acest lucru aduce incertitudine și instabilitate. Cerneva a comentat pentru Mediapool cele două scenarii principale. Dacă se ajunge la varianta în care FPÖ participă la coaliție sau influențează pozițiile europene ale Austriei, Bulgaria va monitoriza cu atenție dacă va exista o schimbare pentru Schengen și poziția generală privind migrația și întărirea rolului Frontex.

Este posibilă, de asemenea, o schimbare în susţinerea pentru extinderea UE.

FPÖ face apel la cei nemulțumiți și deziluzionați, alimentează temeri și profită de pe urma acestora. În ultimii ani, FPÖ a fost întotdeauna subestimat în sondaje pentru că oamenii nu recunosc că votează pentru FPÖ. Astăzi, această rușine nu mai există, simpatizanţii FPÖ își arată deschis sprijinul pentru partid și demonstrează astfel împotriva sistemului politic pe care îl resping.

Intrarea FPÖ la guvernare va avea influenţă şi asupra relaţiilor Austriei cu Bruxelles-ul, fiind posibilă o coaliţie cu premierul maghiar Viktor Orban. În celălalt scenariu vor fi mai uşor de purtat discuţii, atât despre Schengen, cât şi despre marile teme de reformare a UE.

Va ridica oare Austria “veto-ul” pentru Schengen

Aşteptările celor două ţări balcanice sunt ca după alegerile din Austria să existe ocazia unui vot pozitiv. Pe 10 octombrie, comisarul european pentru afaceri interne, Ylva Johansson, și ministrul de interne al Ungariei, care asigură şi președinţia rotativă a UE, vor propune Consiliului Uniunii Europene desființarea controalelor la frontierele terestre. Boiko Borisov, liderul celui mai mare partid din Bulgaria, GERB, care se așteaptă să câștige şi următoarele alegeri parlamentare anticipate, la sfârșitul lunii octombrie, a comentat la „o săptămână înainte de alegerile din Austria, că este probabil cel mai prost moment pentru a vorbi despre acest subiect”.

În mod surprinzător, el are și rezerve cu privire la disponibilitatea Bulgariei de a deveni membru cu drepturi depline al Schengen. Cu toate acestea, potrivit unor surse diplomatice, Bulgaria și România au șansa de a merge mai departe. Dacă ÖVP și FPÖ formează o coaliție după alegeri, accesul Bulgariei și României la Schengen va fi mai puțin probabil decât cu o altă coaliție, de exemplu între ÖVP, SPÖ și NEOS/Verzi.

Care sunt diferențele și asemănările dintre ÖVP și FPÖ

Determinante pentru politica Austriei sunt cele două partide principale – Partidul Popular Austriac (ÖVP) și Partidul Austriac pentru Libertate (FPÖ). FPÖ este un partid de extremă dreapta, are contacte documentate cu extremiști de dreapta, cum ar fi așa-numita Mișcare Identitară, care este asociată cu național-socialismul.

Ca și alte partide de extremă dreaptă din Europa, cea mai puternică temă a FPÖ este imigrația și cum să o oprim sau cel puțin să o reducem. Acesta este un subiect emoțional foarte puternic și face apel la temerile și furia cetățenilor Austriei.

ÖVP, pe de altă parte, este perceput ca un partid centrist, dar, condus de succesul FPÖ, se concentrează foarte mult pe problemele migrației și azilului și încearcă să impună un curs foarte restrictiv. Tonul ÖVP nu este la fel de dur ca cel al FPÖ, dar cursul său este din ce în ce mai orientat spre cerințele formulate de FPÖ.

Este vorba despre limitarea imigrației și, de asemenea, despre modul în care țara poate accepta mai puține cereri de azil sau deloc în viitor.

 

Atitudinea față de Rusia. Este posibilă o retragere în sprijinul Ucrainei?

Actuala coaliție de guvernare a ÖVP și a Partidului Verzilor are un curs foarte clar. Aceasta condamnă agresiunea Rusiei și susține sancțiunile impuse de Uniunea Europeană. Cu toate acestea, guvernul actual insistă pentru neutralitate.

FPÖ, care este în prezent cea mai puternică forță politică în sondaje, susține în mod tradițional Rusia. Dacă va deveni parte din următorul guvern, se poate aștepta o schimbare în politica externă și o atenuare a solidarității cu Ucraina. FPÖ susține că este în căutarea unei soluții la război și se concentrează pe negocierile cu Rusia.

ÖVP a demonstrat până acum o poziție clară de solidaritate cu Ucraina, în timp ce poziția lui Neos este poate cea mai clară în opoziția cu Rusia.

Partidul Social Democrat din Austria (SPÖ) se simte în mod tradițional legat de Rusia. Cu toate acestea, liderul partidului, Andreas Babler, încearcă să se poziționeze clar pentru respingerea războiului agresiv. Potrivit acestuia, poziția Austriei ca țară neutră poate servi drept mediator pentru o soluție pașnică.

* Acest articol a fost scris în cadrul proiectului PULSE, o iniţiativă europeană ce susţine cooperarea jurnalistică transfrontalieră. La articol au lucrat: Nikola Lalov (Mediapool.bg, Bulgaria) şi o echipă de la Der Standart.

Sursa: Mediapool.bg, în traducerea Rador Radio România

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Adrian Popa

Adrian Popa a urmat mai multe programe de formare academică în țară și străinătate, are pregătire în domeniile științe politice, relații internaționale și studii de securitate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *