Editorial

Cine sunt consilierii șefilor RM?

Parafrazată la subiectul tabletei de azi, ea ar suna astfel: spune-mi cine ți-i consilier și am să-ți spun cine ești.

Nu știu de ce subiectul consilierilor nu se află în vizorul ziariștilor și al analiștilor politici. Am o presupunere, dar o las pentru mai la vale. Mie mi se pare foarte important subiectul respectiv, fiindcă anume consilierii îi determină pe liderii noștri să adopte o decizie sau alta.

Un analist rus, întrebându-se ce s-a întâmplat cu Putin că a pierdut contactul cu realitatea, a răspuns astfel: Putin a devenit victima propriei propagande. El a fost „codificat” și „zombat” de propriul lui anturaj, de consilierii și „creatorii lui de imagine”. Aceștia, i-au creat o imagine falsă a lumii – „Ucraina e ocupată de fasciști” – și ca să o salveze, Putin a dat ordin să bage trupele în Crimeea. El, Putin, care se credea marele păpușar a devenit păpușă în mâinile consilierilor săi. E un punct de vedere pe care eu îl accept.

Dacă suntem atenți, vedem că și la noi rolurile se inversează și păpușarii devin păpuși. La un moment dat ei, marii șefi, devin dependenți de consilierii lor; închiși în „cercul lor strâmt”, ei văd realitatea cu ochii consilierilor. Și acționează conform indicațiilor acestora.

M-am întrebat, de exemplu, atunci, în februarie 2013, mă întreb și acum: cine l-a sfătuit pe Filat „să iasă din Acord”?! Eu nu cred că Filat a decis singur, fără consilieri. Și acesta nu e singurul caz: Urmăresc atent declarațiile și acțiunile liderilor din vârful piramidei politice de la Chișinău și îmi dau seama că ele sunt inspirate de consilieri.

Cine sunt acești consilieri, plătiți din banii noștri? Sunt ei oare cei mai deștepți, cei mai curați și cei mai de bună credință dintre pământeni? Nu cred. Uitați-vă în jur și o să înțelegeți de ce… 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *