Actualitate

Cine sunt dușmanii noștri

Alexandru, 17 ani, elev
Eu nu caut dușmani. Nu doresc la nimeni așa un rău, mai ales pentru societate. S-ar putea ca politicienii să fie dușmanii noștri, pentru că sunt mulți dintre ei ce se gândesc numai la interesele și pentru buzunarele lor. Numai bani să le iasă din tot.

Lilia, 30 de ani, concediu de maternitate, studentă
Cred că dușmani pot fi prietenii cei mai apropiați. De ce asta cred… mă gândesc că așa sunt moldovenii în sinea lor, mai invidioși. Eu nu am dușmani, dar evit să prietenesc foarte îndeaproape cu cineva. Sunt bună, zâmbitoare cu toți, apoi îmi caut de viața mea în continuare, de copiii mei.

Costea, 63 de ani, măturător

Avem dușmani și sunt tare mulți împotriva națiunii noastre. Sunt mulți moldoveni – români care sunt induși în eroare – că noi am fost asupriți de Uniunea Sovietică când se spuneau numai minciuni și oamenii aceștia le cred și astăzi. Îi spui omului adevărul, el nu crede. Dușmanii mai sunt și găgăuzii, pentru că sunt aceiași turci, că ei sunt împotriva națiunii noastre românești. Rusia ne-a ocupat prima dată în 1912 și a doua oară în 1940 și iată că ei sunt cei mai mari dușmani ai noștri. Sunteți de acord?! Să fiți sănătoși!

Igor

Omul este dușmanul sau caracterul lui. Dușmanul este și păcatul. Este o vorbă: „cu răbdarea treci și marea”, dar când ești însurat și te sfădești cu femeia, o lepezi și spui că e dușmanul meu? O rabzi sau ea te rabdă. Dar dacă o să arăți că este dragoste între moldoveni sau îndeobște între oameni, atunci… Cred că problema e în răbdare.

Dacă ne uităm la Hristos – el nu se lupta cu oamenii, el se lupta cu firea lor. Ca să-l înțelegi pe om, trebuie să înțelegi de ce a ajuns la starea ceea, fiindcă nu-i garantat nimic pentru ziua de mâine. Știți, noi când ne facem mari și tari, în realitate noi suntem cei mai slabi. Așa spune Biblia.

De fapt, omul poate să facă rău. El de firea lui e așa, rău. Cândva a fost bun. Sau se întâmplă că noi putem să jucăm în fața cuiva că suntem buni, dar înăuntru suntem oleacă invidioși, cu probleme. Știți cum spunea Hristos despre farisei – oameni fățarnici. La înfățișare și la îmbrăcăminte erau frumoși, vorbeau frumos, sfaturi bune dădeau, dar în interior se spunea că sunt morminte pline de oase. Pe din afară văruiți frumos, dar înăuntru erau plini de mucegai. Și eu aș spune că sunt bun, dar numai eu știu ce este în inima mea. Parcă ne sărutăm așa, dar mă gândesc că uite ce pantaloni are și aș vrea și eu la fel.

De-am fi noi buni, am merge pe drum, ne-am cuprinde unul cu altul, dar așa…

Alexandru, 43 de ani, reprezentant ONG

Cred că moldovenii nu au dușmani. Ei sunt, de fire, o națiune destul de blândă. Evident, în trecut au fost probleme – Imperiul Otoman, Roma Antică și așa mai departe, dar la momentul actual noi nu avem dușmani.

Eu sunt creștin și Biblia ne îndeamnă să trăim în pace cu toți oamenii. Dacă apare o problemă, să nu o îngropi, dar să te duci să încerci să o rezolvi. Pe măsură ce apar probleme, încerc să le rezolv, de asta încerc să nu am dușmani.

Karina, vânzătoare

În lume sunt și buni, sunt și răi, ca și în orice națiune, ca și în orice cârd de oi. Că o oaie e mai deosebită … Se strică fața omului. Înțelegeți, lumea caută dușmani împrejur. Dar întâi uite la tine în ogradă ce-i și pe urmă o să te uiți la alții. În ziua de astăzi se ceartă mamă și fiică, tată și fecior. Întâi fă să fie bine la tine, ajută pe ceilalți și apoi caută vinovatul. Noi suntem singuri vinovați că a venit cineva la putere și ne spun ce să facem.

Pentru ce au fost protestele acestea? Mii de oameni înghețați, dar ei stăteau în fotolii cu rotile, dar lumea unde? Nopțile nedormite… unde e dreptatea? La fundul mării. Tălharii sunt la putere. Înțelegeți, noi suntem mici, nu avem glas și nici putere mare, dar dacă ne ridicăm oleacă mai sus, ne bat peste cap. Nu-i așa?!

Diana, 32 de ani, concediu de maternitate
Eu cred că dușman ne este invidia noastră. Așa e națiunea noastră. Suntem invidioși unul pe altul și nu cumva să ne întreacă cineva. Asta provoacă durere, stres, nesomn. Suntem și răi uneori. Poate sună așa negativ, dar acesta e adevărul. 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *