Actualitate

Cine trebuie sa fie director la Televiziune?

Vineri, 5 februarie, Consiliul de Observatori (CO) al Companiei „Teleradio-Moldova” l-a ales, in calitate de presedinte al Institutiei Publice Nationale a Audiovizualului, pe Constantin Marin, decan al Facultatii de Jurnalism si Stiinte ale Comunicarii a Universitatii de Stat din Moldova. A doua zi, director al Radio Moldova a fost ales Alexandru Dorogan, presedintele Asociatiei Presei Electronice, care a mai detinut aceasta functie in anii 1991-1997.

Alegerea directorului postului de televiziune „Moldova 1” a fost amanata, deocamdata, in conformitate cu o hotarare a Curtii de Apel Chisinau, care a sistat decizia CO privind destituirea din functie a directoarei Televiziunii, Adela Raileanu, la solicitarea acesteia, pana la examinarea problemei in fond. In prezent, la functia de director al Televiziunii Nationale aspira mai multi candidati: Ghenadie Brega, Aurelian Lavric, Gheorghe Ciubotaru, Oleg Grajdean, Ecaterina Stratan, Alexandru Grosu, Gheorghe Barsan, Mircea Surdu, Mihail Mihailov, Valeriu Frumusachi, Angela Sarbu, Nicu Scorpan si Efim Josanu. Neformal, printre favoriti se numara Mircea Surdu, Valeriu Frumusachi, Angela Sarbu si Efim Josanu. Intrucat este vorba despre o functie importanta, am intrebat mai multe personalitati „Cine dintre acestia ar trebui sa vina in fruntea Televiziunii pentru a o transforma intr-o institutie publica”?

Veaceslav Untila, deputat, presedinte al MAE

Guvernarea comunista a folosit Televiziunea drept un instrument propagandistic de spalare a creierilor. Sper ca actuala guvernare – mai exact, unele componente ale AIE – nu va incerca sa-si subordoneze „Moldova 1”. Daca nu se vor face presiuni de ordin politic sau economic, daca nu se va interveni in politica editoriala si va fi respectata libertatea de opinii, daca se va gasi o echipa de profesionisti, in frunte cu un presedinte care va fi capabil sa aplice o strategie eficienta de reformare a Companiei, „Moldova 1” ar putea deveni cu adevarat o institutie publica.

Loretta Handrabura, viceministra a Educatiei

Televiziunea are nevoie de o personalitate adevarata, profesionista si cu un caracter foarte puternic, care va putea spune „Nu!” atunci cand imixtiunea politicului va fi in detrimentul politicii editoriale si sa reflecte obiectiv realitatile din R. Moldova.

Val Butnaru, director „Jurnal de Chisinau”

Un director de televiziune in conditiile noastre trebuie sa fie un om lipsit de spiritul gastilor. Or, tot ce este la noi in televiziune este marcat de bisericute, gasti si mici grupulete de interese. Din pacate, in Televiziunea din Dealul Schinoasei aceasta se vede in cea mai mare masura. Daca va veni un om care se va situa deasupra tuturor patimilor mici, un bun manager care stie ce-ar trebui sa insemne presa in ziua de azi, in acest secol, un om cult, atunci Televiziunea va fi salvata. In rest, milioanele de la Buget sau abonamentele spectatorilor nu vor salva Televiziunea.

Igor Botan, analist politic

Trebuie sa fie un foarte bun manager, profesionist in domeniu, neafiliat politic, sa nu se lase influentat de nimeni si sa nu se teama de experimente, fiindca e una sa muncesti in conditii relativ stabile, previzibile si e cu totul altceva intr-o situatie de incertitudine, cand Compania este pe branci. Va fi nevoie de multa cutezanta.

Petru Macovei, presedintele Asociatiei Presei Independente

Mi-as fi dorit ca la conducerea Televiziunii publice sa vina o persoana noua, care cunoaste bine domeniul audiovizualului, dar care anterior nu a ocupat functii in conducerea acestei institutii. Ma refer la o persoana care ar putea reforma cardinal „Moldova 1”, astfel incat ea sa devina un serviciu public si nu unul care se acomodeaza in functie de cine se afla la guvernare. Sa fie o persoana relativ tanara si energica. In lista celor care au propus dosare la acest concurs exista cateva nume care ar putea sa faca fata unei astfel de provocari.

Veaceslav ?abuleac, director executiv, co-fondator al Postului de radio „Vocea
Basarabiei”

Sa fie un om cu caracter. Dintre toti candidatii, as dori sa nu fie ales Valeriu Frumusachi care, in calitatea sa de membru al CCA, a pus umarul alaturi de Voronin si Rosca la distrugerea postului de radio „Antena C”. Singurul care merita cu adevarat este Efim Josanu, un om inteligent, onest si un bun profesionist. In plus, el nu este ghidat de interese politice.

Petru Sandulache, presedintele Asociatiei „Parlamentul-90”

E nevoie de o persoana care sa cunoasca meseria, o personalitate care intelege ca pluralismul este o norma a vietii. Sa serveasca intereselor societatii, nu cele de partid. Sa fie, desigur, un bun manager, sa nu indeplineasca comenzi politice.

Ion Ungureanu, regizor, actor, ex-ministru al Culturii
In fruntea Televiziunii mi-as dori sa fie o persoana in care societatea sa aiba incredere. Pentru ca tot ce a fost pana acum, a fost un dezastru.

Anatol Golea, directorul postului de televiziune TV7

La „Moldova 1”, pentru a redresa starea de lucruri, e nevoie de eforturi nemaipomenite, putere de vointa si sustinere politica, experienta in televiziune si in administrare. Sa lucreze 25 de ore din cele 24. Consider ca nu s-au facut corect alegerile la „Teleradio-Moldova”. Convingerea mea este ca trebuia sa se aleaga o echipa. Fara echipa acolo nu se va schimba nimic.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *