Ciorbă de burtă
Ingrediente:
– patru litri de apă
– un kg de burtă, un picior de vițel sau vacă
– două foi de dafin, câteva boabe de piper
– un morcov, un pătrunjel și o ceapă întreagă
– două linguri de oțet, două gălbenușuri, smântână, hrean
– sare și mujdei de usturoi
Mod de preparare
Se spală burta în mai multe ape și se curăță cu sare, până rămâne albă (asta în cazul în care nu ați cumpărat prefiartă de la magazin). Spălați bine și piciorul. Se pun la fiert în apă cu sare, cu un morcov, un pătrunjel și o ceapă întreagă, foile de dafin, boabele de piper. Se lasă să fiarbă bine la foc potrivit. Se scoate burta și, după ce s-a răcorit, se taie în formă de tăiței mai groși, la fel procedați și cu carnea de la picior. Se pun într-o oală, se strecoară zeama în care a fiert și se lasă să mai dea în câteva clocote. Se bat gălbenușurile cu două linguri de oțet (sau cu o jumătate de lămâie) și se amestecă încet cu zeama din oală. Se gustă de sare și de oțet și se servește fără să se mai pună pe foc. Se rade hreanul, se pregătește mujdeiul și se pun în boluri separate la masă, alături de un alt bol cu smântână, fiecare își poate drege ciorba după gust. În niciun caz să nu uitați să puneți pe masă ardeiul iute…
Poftă bună!
TIMPUL