Actualitate

Circa 45% din vinurile moldovenești au fost exportate în țările europene anul trecut

Directorul Oficiului Național al Viei și Vinului, Gheorghe Arpentin a declarat că stocurile de vinuri în vinării este în descreștere în ultimii cinci ani, iar 65% din cheltuielile instituției sunt cele pentru promovarea exportului de produse vitivinicole. În anul 2017, au fost promovate vinurile în 15 țări prin intermediul a peste o sută de campanii de promovare, iar cheltuielile în acest scop au constituit 27 396,8 mii lei și au fost executate la nivel de 76%.

Vasile Luca, secretar de stat la Ministerul agriculturii, dezvoltării regionale și mediului, s-a referit la politicile de stat în sectorul vitivinicol, inclusiv cele de subvenționare a sectorului, acțiunile întreprinse de autorități și producători, precum și propunerile de perfecționare a legislației în acest domeniu.

Printre acțiunile curente, oficialul a enumerat înființarea plantațiilor-mamă la Institutul științifico-practic de horticultură și tehnologii alimentare, care va crea baza de materie primă, de material săditor – butași, produși în Republica Moldova. Inițiativa, realizată de Minister, împreună cu Oficiul Național al Viei și Vinului și partenerii de dezvoltare, se află la etapă finală.

Sursa: ipn.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *